Deprem bölgesindeki vatandaşlar ısınma sorunu yaşıyor!
Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Adana ve diğer deprem bölgelerinde evi yıkılan, orta ve ağır hasar gören vatandaşların yaşadığı mağduriyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Büyük felaketin üzerinden 8,5 ay geçtiğini hatırlatan CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, kış aylarının yaklaşması ile birlikte deprem bölgesindeki vatandaşların ısınma problemi yaşadıklarını söyledi.
CHP Adana Milletvekili Şevkin, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden tam sekiz buçuk ay geçti ancak sorunlar diz boyu, insanlar kalıcı konutlarına erişemediler, buna erişemedikleri gibi su, çadır, gıda ve hijyen eksikliğiyle karşı karşıyalar. İnsanlar yakınlarını toprağa verdikten sonra bir de yaşam mücadelesi veriyorlar, bir de selle, yağmurla, çamurla mücadele ediyorlar; ısınma problemi yaşıyorlar, kış günlerine geldiğimiz şu aşamada bu sorunlar hâlâ çözülmüş değil.
Kendi seçim bölgem olan Adana’da da baktığımızda, ağır hasarlı 3.297 bina, orta hasarlı 4.062 bina var. Depremde Adana’da 13 bina tamamen yıkıldı ve 500’e yakın vatandaşımızı maalesef kaybettik. Deprem sonrası 74 ağır hasarlı bina yıktırıldı, yıkılmayı bekleyen ise 7.272 bina var Adana’da. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı raporuna göre, 6 Mart tarihinde ve daha sonra nisanda aldığımız verilere göre yapılan tespitlerde 1 milyon 712 bin 182 binada hasar tespit çalışması yapılmış ve buna göre 38 bin bina tamamen yıkılmış vaziyette, 20 bin binanın acil olarak yıkılması gerekiyor ve 205.208 binanın ağır, 47.202 binanın ise orta hasarlı olduğu tespit edilmiş.
Seçimin üzerinden neredeyse dört buçuk ay geçti, arkadaşlar, hâlâ buna dair herhangi bir çalışma yok, hâlâ ne yıktırıldı bu binalar. Orta hasarlı binada oturan vatandaşlarımız ne yapacağını bilemez durumda, çaresiz bir şekilde beklemekteler.
İnsanların yaşadığı travmalar, sakat kalan insanlar bir tarafa depremin ülkeye maliyeti sadece 2 trilyon lira. Anlaşılabilir olması için, dolarla konuşanlar için söylüyorum 103,6 milyar dolar maliyeti var depremin bize arkadaşlar. Bu maliyeti acaba önlem almaya kullansaydık 50 binin üzerinde insanımızı toprak altında bırakır mıydık? Daha neyi bekliyoruz? Bakın, 88 milyar deprem vergisi toplandı. Neden bunları acaba önlem almak için hasar onarmak için kullanmıyoruz?
Biz bir deprem ülkesindeyiz, bir deprem gerçeği var. Tıpkı yağmur gibi, dolu gibi bir doğa olayı olan depremde önlem almadığınız sürece üçüncü dünya ülkesi gibi bu ölümlere sadece gözyaşı dökmekle kalırız ve insanlarımız hem hayatını kaybeder hem de travma yaşamaya devam eder.”
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.