Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarımsal hasılamızı 3 katına çıkarttık"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan şahsi sosyal medya hesabından tarım ve çiftçilerle ilgili açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün akşam iftar yemeğini Cumhurbaşkanı Külliyesi'nde çiftçi vatandaşlarla yaptıktan sonra şahsi sosyal medya hesabından tarım açıklamalarında bulundu. Yaptığı açıklamalarda 'Türkiye'de tarım bitti' laflarını yalanlayarak, iktidara geldiği günden bugüne tarımsal hasılasında ü. at artış olduğunu iddia etti.
Türkiye, 2002 yılında 25 milyar dolar olan tarımsal hasılasını 2024 yılı itibarıyla üç katına çıkararak 74 milyar dolara yükseltmeyi başardı. Tarım sektörünün bittiği yönündeki eleştirilere karşı, Türkiye bugün Avrupa'da tarımsal hasıla liderliğini elinde tutarken, dünya genelinde ise 8. sırada yer alıyor.
Son 22 yılda tarım sektörü için reel rakamlarla 2 trilyon 70 milyar lira destek sağlanarak verimli ve kaliteli üretimin artması için önemli adımlar atıldı. 2025 yılı itibarıyla ise şu ana kadar 24 milyar lira ödeme yapılmış olup, yıl sonunda bu miktarın 135 milyar lirayı bulması bekleniyor.
Türkiye, sebze ve meyve üretiminde dünya sıralamasında 4. sırada yer alırken, çiğ süt üretiminde dünyada 9., Avrupa’da ise 3. sıradadır. Sığır eti üretiminde dünya genelinde 7. sırada bulunan Türkiye, Avrupa’da ise 1. sırada yer alıyor. Tavuk eti üretiminde dünya sıralamasında 9., Avrupa’da ise 2. sırada olan Türkiye, bal üretiminde ise dünya genelinde 2., Avrupa’da ise birinci sırada bulunuyor. Su ürünleri yetiştiriciliğinde ise Türkiye, dünyada 16. Avrupa’da ise 2. sırada.
Türkiye, 186 ülkeye 2 bin 250 çeşit tarımsal ürün ihraç ederek küresel pazarda önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Bu başarıların, her türlü eleştiriye rağmen devam edeceği vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm bu başarıda emeği geçen çiftçileri kutlayarak, sektörün daha da ileriye gitmesi için devrim niteliğinde düzenlemeler gerçekleştirdiklerini belirtti. Geçtiğimiz yıl uygulamaya konulan tarımsal üretim planlamasıyla sektörde yıllardır yaşanan plansız üretim sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu düzenleme ile hangi ürünün nerede ve ne kadar ekileceği planlanıyor, böylece "bu ürün para etmedi, elde kaldı" gibi şikayetlerin ortadan kalkması bekleniyor.
Yeni destekleme modeli sayesinde çiftçiler, hangi ürüne ne kadar destek alacaklarını önceden bilerek ekim planlarını buna göre yapabiliyor. Ayrıca, hayvancılıkta da üretim planlamasıyla uyumlu bölgeler oluşturularak, burada üretim yapan çiftçilere ek teşvik ve destekler sağlanıyor. Üretim planlamasının olumlu sonuçları ise önümüzdeki üç yıl içinde daha net bir şekilde görülecek.
Tüm tarım politikalarının merkezine suyun alındığını belirten Erdoğan, son 22 yılda 11 bin su ve sulama tesisinin hizmete sunulduğunu, bu yıl içinde ise 132 milyar lira yatırımla 321 yeni tesisin çiftçilerin hizmetine sunulacağını söyledi.
Kaynak:

Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.