CHP Karaman Milletvekili Ünver’den hükümete sert eleştiri: Siz zenginlerin iktidarsınız!

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, emeklilerin sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Karaman Milletvekili Ünver’den hükümete sert eleştiri: Siz zenginlerin iktidarsınız!
Yayınlanma:

Emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, hükümetin politikalarına dair sert eleştirilerde bulundu.

Ünver açıklamasında şunları kaydetti:

“Ne yazık ki bugün emeklilerimiz en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumda. Yüzde 70’inden fazlası asgari ücretten az maaş alıyor. Hep dersiniz ya “2002’de şuymuş, şimdi bu olmuş.” diye; ben de sizin gibi söyleyeyim: 2003’te en düşük emekli maaşı asgari ücretin yaklaşık 1,5 katıyken bugün yaklaşık yarısı düzeyine düşürmüşsünüz, açlık sınırı ise 5 bin lira. Asgari ücretli de emekli de yoksulluğu ve açlığı iliklerine kadar hissediyor; bunun temel nedeni AKP’den ve MHP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın ekonomik tercihidir.

Hazine Bakanı Nebati ‘Bu sistemden dar gelirliler hariç üretici firmalar, ihracatçılar kâr ediyor, çarklar dönüyor’ diyor; şecaat arz ederken sirkatin söylüyor Nebati Bey. Anlıyoruz ki iktidarın aklında dar gelirliler yok, zaten biz de bunu söylüyoruz. Siz zenginlerin iktidarısınız; dar gelirli, emekli, emekçi sizin gündeminizde yok.

Ramazan Bayramı geçti, Kurban Bayramı geliyor, emeklinin bayram ikramiyesi günü yaklaşıyor. Bu ikramiyenin verilmesinin amacı neydi? Emekli, kurbanını alabilsin, torununa harçlık verebilsin, bayramda misafirine ikramlık bir şeyler sunabilsin değil miydi? Peki, gelinen nokta ne? 2018 yılında 1.000 lira olarak verilmeye başlanan bayram ikramiyesine karşın küçükbaş kurbanlıkların fiyatı 800 ila 1.200 lira arasındaydı. Bugün aradan geçen yıllara ve onca enflasyona rağmen bayram ikramiyesi 1.100 lira; bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatları ise 3 bin ila 4 bin lira arasında. 2018 yılında iyi kötü bir kurbanlık eden bayram ikramiyesi bugün zekât keçisi almaya bile yetmiyor, ancak 7-8 kilo et alınıyor.

Söze gelince dini, imanı kimseye bırakmazsınız. Vatandaşın ete hasret kaldığı şu günlerde emeklilere kurbanlık alacak kadar bir bayram ikramiyesi verseniz, onlar da kurban kesebilse, bayram sabahı çoluğuyla çocuğuyla bir kurban kavurması yese fena mı olur? Bir kısmını da et göremeyen torunları için çocuklarına pay verse fena mı olur? Anlaşılan emeklinin kurban ibadetini yapıp yapamayacağı umurunuzda değil. Vatandaşın hâlini umursamadan ülkeyi yönetmek; bu nasıl bir yönetim anlayışıdır? Ha “Emekliler, size kurban kesmek düşmez.” diyorsanız o başka, bu da sizin ayıbınız, eserinizle gurur duyun. Aslında size biraz da fazla nefes tüketiyoruz, iktidarınızın son yılına giriyorsunuz, en geç bir yıl sonra emeklinin, emekçinin, halkın iktidarı kurulacak ve en düşük emekli maaşını asgari ücret seviyesine çıkaracağız.

Emekli aylıklarının artışında sadece enflasyonu değil büyümeden kaynaklı refah payını da hesaba katacağız. Emeklilikte intibak yasasını çıkaracağız, katsayı ve gösterge sistemini yeniden düzenleyeceğiz. Emekliye bayramlarda verilen ikramiyeyi en az asgari ücret seviyesine yükselteceğiz. Emeklilerin sağlık hizmetlerinde ödediği katılım payını almayacağız. Emeklilerin sendikal hakları önündeki engelleri kaldıracağız. Tabii ki emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini de gidereceğiz. Emeklilerimiz bilsinler ki yalnız değiller; emekçinin, emeklinin partisi Cumhuriyet Halk Partisi var onların yanında.”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.