Bir asgari ücretli Ocak’ta ne alabiliyordu, şimdi ne alabiliyor?

CHP Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, TBMM'de asgari ücretle çalışanların durumuna dair açıklamalarda bulundu

Bir asgari ücretli Ocak’ta ne alabiliyordu, şimdi ne alabiliyor?
Yayınlanma:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, TBMM’de asgari ücretlilerin durumuna dair açıklamalarda bulundu.

CHP Karaman Milletvekili Ünver şunları söyledi:

Asgari ücretin durumunu en iyi, asgari ücretle yaşayan yani sefalete mahkûm edilenler bilir. 2022 yılına 4.253 lira asgari ücretle giren emekçi temmuz ayında gelen zamla 5.500 liraya ulaşan ücretiyle ocak ayında aldığını alamadı. Bir işçi asgari ücretle ocak ayında 287 kilo pirinç, 98 koli yumurta, 93 kilo beyaz peynir, 166 litre ayçiçeği yağı, 817 kilo kuru soğan, 833 kilo patates, 210 kilo kuru fasulye alabiliyordu. Peki, bunun karşısında temmuz ayında bir lütufmuş gibi yapılan zamla 5.500 liraya ulaşan asgari ücretle bugün bu ürünlerden ne kadar alabiliyor? 162 kilo pirinç, 87 koli yumurta, 55 kilo beyaz peynir, 113 litre ayçiçeği yağı, 392 kilo kuru soğan, 458 kilo patates, 137 kilo kuru fasulye.

Asgari ücretlinin sofrasından 115 kilo pirinci, 11 koli yumurtayı, 38 kilo beyaz peyniri, 53 kilo ayçiçeği yağını, 425 kilo kuru soğanı, 375 kilo patatesi, 73 kilo kuru fasulyeyi kim çaldı? Siz çaldınız; sizin “Nas var.” diye diye kurduğunuz bu ekonomik, faizci düzen çaldı. Açlık sınırının 8 bin liraya ulaştığı bir ortamda “Asgari ücretliye zam yaptık, rahat etti.” diyebiliyor musunuz? Diyemezsiniz. Asgari ücret görüşmeleri sırasında yaptığınız insani seviye vurgusu asgari ücretliyi açlığa mahkûm eden seviye mi? Vatandaşın sofrasından eksilen ekmeğin hesabını elbette sandıkta asgari ücretliye vereceksiniz, sandıktan kaçamayacaksınız.

ismail-atakan-unver-001.jpg

Yeri gelmişken, çalışanların bir başka sorunu olan gelir vergisi konusuna da değinmezsek olmaz. 2000 yılından bu yana gelir vergisi dilimleri her yıl yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı ilk dilim 2022 yılı için 32 bin lira değil, 81 bin 689 lira olacaktı. Böyle yapmadığınız için çalışanlar, yılın 5’inci ayından itibaren bir üst vergi dilimine dâhil oldular ve maaşlarına yapılan zammın önemli kısmı hazineye gitti.

2023’e sayılı günler kaldı. İlgili mevzuat hükümlerine göre Cumhurbaşkanı, yetkisini kullandığı takdirde bu durumu değiştirebilir, hazineyi çalışanların maaşına ortak olmaktan çıkarabilir. Beklentimiz, Cumhurbaşkanının bu yetkisini üst limitten kullanması ve tarife dilimlerinde bordrolular aleyhine yaşanan durumun bir nebze de olsa düzeltilmesidir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.