Asgari ücretle ilgili önemli açıklama geldi!
MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, asgari ücretin 2025 yılında açlık sınırının üzerine çıkarılması ve büyük şehirlerde asgari ücretlilere ulaşım ve barınma desteği sağlanması gerektiğini vurguladı
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, asgari ücretin 2025 yılında açlık sınırının üzerine çıkarılması ve büyük şehirlerde asgari ücretlilere ulaşım ve barınma desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçesi üzerine konuşan Kalaycı, milyonlarca çalışanın merakla beklediği yeni asgari ücret belirlenirken geçim şartlarının dikkate alınmasının önemine dikkat çekti.
"ASGARİ ÜCRETTE TARİHİ ARTIŞLAR YAPILDI"
Kalaycı, asgari ücretin 2023 yılında %107,3 oranında artırılarak 11 bin 402 liraya, 2024 yılında ise %49,1 oranında artışla 17 bin 2 liraya yükseldiğini belirtti. Bu artışların asgari ücretin tarihi bir reforma tabi tutularak vergiden muaf hale getirilmesiyle daha da anlam kazandığını ifade etti. Kalaycı, “2025 yılı için asgari ücret belirlenirken çalışanların geçim şartları ön planda tutulmalı ve net asgari ücret, açlık sınırının üzerine çıkarılmalıdır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan asgari ücretliler için ulaşım ve barınma desteği sağlanması, yaşam standartlarının iyileştirilmesi açısından önemlidir” dedi.
"SGK PRİMİ YÜZSÜZLERİ KAMUOYUNA AÇIKLANMALI"
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 2023 yılı bilançosunu hatırlatan Kalaycı, kurumun faaliyet alacaklarının 540 milyar lira, toplam alacaklarının ise 700 milyar lirayı aştığını belirtti. Bu tutarın SGK’nın prim gelirlerinin yaklaşık yarısına denk geldiğini söyleyen Kalaycı, bu alacakların etkin ve tavizsiz bir şekilde tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. “SGK prim borçlarını ödemeyenler her yıl kamuoyuna açıklanmalıdır. Özellikle büyük borç sahibi olan belediyeler ve kurumların isimleri kamuoyuyla paylaşılmalıdır” diye konuştu.
"KAMUDA ÜCRET ADALETİ SAĞLANACAK PERSONEL REJİMİ ŞART"
Kamuda ücret adaletini sağlayacak personel rejiminin uygulamaya konulmasının önemini vurgulayan Kalaycı, kamu çalışanlarının maaşlarının 2023 yılında %129, 2024 yılında %78,07 oranında artırıldığını belirtti. Toplu sözleşme gereğince 2025 yılında ise ilk altı ayda %6, ikinci altı ayda %5 artış yapılacağını ve bu oranlara enflasyon farkının da ekleneceğini kaydetti. Kalaycı, “Kamuda statü ve istihdam karmaşasını giderecek, liyakate dayalı bir personel rejimi hayata geçirilmelidir” dedi.
"EMEKLİLİK SİSTEMİNDE EŞİTSİZLİKLER GİDERİLMELİ, TAMAMLAYICI SİSTEM KURULMALI"
Kalaycı, sosyal güvenlik sistemindeki emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Prim ödeme süreleri ve maaşlar arasında denge olması gerektiğini belirten Kalaycı, 2025 yılında emeklilik durumunda %35’e varan gelir kaybı yaşanmasının adaletsizlik yarattığını söyledi. “Emekli maaşları arasındaki farkların giderilmesi için güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranları gözden geçirilmelidir” dedi. Emekliler ve çalışanların alım gücünü artıracak düzenlemelerin yapılmasını öneren Kalaycı, tamamlayıcı bir emeklilik sisteminin kurulmasını önerdi.
"CUMHUR İTTİFAKI ÇALIŞMA HAYATINA DAİR VERDİĞİ SÖZLERİ YERİNE GETİRECEK"
Önümüzdeki süreçte Cumhur İttifakı olarak çalışma hayatına dair vaatleri hayata geçireceklerini ifade eden Kalaycı, "Birinci dereceye gelen memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, Bağ-Kur prim gün sayısının 7200’e düşürülmesi, ev kadınlarına prim desteğiyle emeklilik hakkı tanınması ve işsiz her aileden bir kişiye iş imkanı sağlanması gibi düzenlemelerin yapılacağına inanıyoruz” dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.