Tek kök iki ağaç, 720 yıllık tarihin tanığı...

Düzce’de 720 yıllık tarihi çınar ağacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma alına alındı. Türkiye’de tek olma özelliğine sahip çınar ağacının tek kökünden 2 ağaç çıkması dikkat çekiyor.

Tek kök iki ağaç, 720 yıllık tarihin tanığı...
Yayınlanma:

Düzce’de 720 yıllık tarihi çınar ağacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma alına alındı. Türkiye’de tek olma özelliğine sahip çınar ağacının tek kökünden 2 ağaç çıkması dikkat çekiyor.


Düzce’nin Beçi Yörükler köyü sınırları içerisinde bulunan ve yaşı 720 olarak hesaplanan dev çınar ağacı, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alındı. Yıllar önce yıldırım düşen dev çınar ağacı ortadan ikiye ayrılması ile Türkiye’nin tek 1 kök 2 ağaç olma özelliğini ele geçirdi. 1303 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun ikinci padişahı Orhan Bey’in İpek yolu üzerinde askerleri ile dere yatağına gelip kendi elleri ile diktiği çınar ağacı, 720 yıl sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından resmen koruma altına alındı.

“Yöremizin en büyük ağaçlarından birisi olabilir”


Ağacın resmi olarak koruma altına alınması için çalışmalar yaptıklarını belirten Beçi Yörükler Köyü Muhtarı Fikret Kalender, “Bu ağacın geçmişi 720 yıllık. Çınar ağacı olarak geçiyor. Köyümüzün en büyük ağaçlarından birisi. Belki yöremizin en büyük ağaçlarından birisi olabilir. Orhan Gazimiz buradan geçerken konakladığı burada askerlerine cami yaptırdığı rivayetleri var. Bu bahçede aynı zamanda tarihi mezarlıklarda var. Tescillenme işlemlerini geçen hafta yaptık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onaylandı” ifadelerini kullandı.

“Orhan Gazi’nin diktiği rivayetleri var”


Beçiyörükler Köyü Kalkınma ve Geliştirme Derneği Başkanı Aydın Topuz, “Ağacımız yaklaşık 720 yaşında bir ağaç. Burası ipek yolu dediğimiz bir yoldur. Osmanlı İmparatorluğu’nun 2. Padişahı Orhan Bey, burada dere kenarına gelip Cuma namazı kılıyorlar. O zaman ki kadılarına söyleyip buraya bir cami yapılmasını istiyor. O gün ki şartlar ile bu cami yapılıyor. Daha sonrada biz restorasyonunu yaptırdık. Orhangazi’nin askerlerinden 2 tanesi şehit oluyor ve buraya gömüyorlar. Ağacı Orhangazi’nin diktiği rivayetleri var. Su kenarı olduğu için bu ağacın burada güzel olabileceğini düşünüyor. Askerleri ile birlikte buraya bu ağacı dikiyor. İlerleyen zamanlarda ağaç evrim geçiriyor. İçinde kovuk dediğimiz alan küçüktü. Yıllar sonra ağaç yıldırımda düştüğü söyleniyor ve bu hale geliyor kendiliğinden” dedi.

“Tek kök iki ağaç”


Ağacın Türkiye’de tek olarak tek kök iki ağaç olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma alına alındığını belirten Topuz, “Şu anda bu ağaç tek kök iki ağaç olarak görülüyor. İnsanlarda da şaşkınlık uyandırıyor. Güzel bir rağbet var. Bu haliyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay aldı ve koruma altına alındı” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.