Kültür ve Sanat Muhabirleri Gaziantep ve Malatya’da buluştu

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla Gaziantep ve Malatya’da gerçekleştirildi.

Kültür ve Sanat Muhabirleri Gaziantep ve Malatya’da buluştu
Yayınlanma:

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden yara alan Gaziantep ve Malatya’da depremden zarar gören ve depreme inat ayakta kalmayı başaran tarihi ve kültürel değerleri yerlerinde gören Kültür ve sanat muhabirleri, konteynır kentlerde depremzedelerle de bir araya geldi.

Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk’ün de eşlik ettiği programda Gaziantep Lisesi, Başkarakol kavşağı, Kolejtepe, Atatürk Kültür Parkı, tramvay hattı, tarihi İpekyolu, eski İstanbul Bağdat demiryolu ve Fevzi Çakmak bulvarı gezildi.
whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-03-1.jpeg

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ HAYRAN BIRAKTI

Kültür Sanat Muhabirleri, panoramik şehir turunun ardından Zeugma Mozaik müzesini inceledi. Müze hakkında bilgi veren Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürü Bülent Öztürk müzenin depremden zarar görmediğini belirterek "Müzede, Zeugma Antik Kenti’nden çıkartılan toplamda 2 bin 500 metrekarelik bir alanı kaplayan mozaiklerin haricinde, Roma Dönemi’ne ait heykeller, sütunlar ve çeşmelerin mevcut. Örneğin Savaş Tanrısı Ares’in bronz heykeli, müzede en fazla ilgi çeken eserler arasında yer alıyor. Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma Mozaik müzesinde öne çıkan eserlerden bir diğeri ise MS. 2’nci yüzyıl tarihinde keşfedilen "Çingene Kız' bu eserin en dikkat çeken özelliği, Çingene Kız’ın Yüzündeki sevinç ve hüznün aynı anda yansımasıdır. Eser, “üç çeyrek bakış” olarak ifade edilen teknikle yapılmıştır." Dedi.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-04-1.jpeg

"TEK BİR MOZAİK BİLE DÜŞMEDİ"

Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak da yaptığı açıklamada “Müzemiz sapasağlam ayakta. Tek bir mozaik bile düşmedi. Burası depremde hem barınma ihtiyacımızı hem de ısınma ihtiyacımızı giderdi. Depremzede vatandaşlarımız banyo yapmaya, yemek yemeye müzemize geldiler. Sıcak suyumuz ilk günden beri vardı, elektriğimiz hiç kesilmedi, yemek ihtiyaçlarımız burada sağlandı. Depremin ilk günü saat 16.00’da buraya sıcak çorba, makarna, ekmek, su geldi. Şehir elektriğimiz kesilmedi ama 2 bin litre yakıt kapasiteli bir jeneratör sistemimiz de vardı. Biz burada depremzede vatandaşlarımıza hem psikolojik hem de sosyolojik destek verdik. Müze içerisinde banyolarımız da var, mesela güvenlik personellerimiz vardiya değişikliklerinde duşlarını alabiliyorlar, kazıdan gelen arkeologlar duş alabiliyor. Burası sadece mozaiklerin sergilendiği bir müze değil, sergi ve kongre merkezimiz konferans salonlarımız, aynı zamanda fuaye alanlarımız var. Gaziantep Zeugma Mozaik müzemiz genel müdürlüğümüzün talimatlarıyla Hatay ve Malatya hariç her tarafa lojistik destek sağladı.” dedi.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-04.jpeg

AMACIMIZ KÜLTÜR TURİZMİNİN 81 VİLAYETE YAYILMASINDA KATKI SAĞLAMAK

Eserlerin incelenmesinin ardından Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları programının açılış toplantısı yapıldı. Toplantıda Konuşan Kültür Sanat Muhabirleri derneği Başkanı İbrahim Gökdemir amaçlarının Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür turizmini 81 vilayete yayma çalışmalarına katkı sağlamak olduğunu belirtirken Bu manada 4.sünü gerçekleştirdikleri projelerinin bu anlamda önemine dikkat çekti. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Bakan yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’a projelerine verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini ileten Gökdemir, desteklerinden dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’a da ayrıca teşekkürlerini iletti.

Kültür ve sanat muhabirleri, Zeugma Mozaik müzesinde gerçekleşen açılışın ardından, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde yer alan konteyner kentte depremzede vatandaşlarla bir araya geldi.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-03-2.jpeg

MALATYA DEPREMDEN DAHA GÜÇLÜ ÇIKACAK

Gaziantep’ten sonra Malatya’ya geçen Kültür Sanat Muhabirleri Derneği üyelerini Malatya’da Malatya il Kültür ve Turizm Müdürü Çetin Şişman karşıladı. İl Kültür Müdürlüğü binasında yapılan toplantının ardından 6 Şubatta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen Malatya’da, Kültür ve sanat muhabirleri depremin vurduğu yerlerde tarihi ve kültürel değerlerin aldığı zararları yerinde inceleme imkanı buldu.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-03.jpeg

YENİ CAMİİ YIKIK HALİYLE KORUMA ALTINDA

Malatya’da, depremden etkilenen Hamidiye Mahallesi Cezmi Kartay Caddesi’nde bulunan tarihi Yeni Caminin enkazında incelemelerde bulunan Kültür Sanat muhabirleri Kültür varlığı olduğu için Caminin enkazına dokunulmamış halini görüntüledi. Caminin çökmesi esnasında bir aracın cami duvarlarının altında kaldığı görüntüler yine Kültür Sanat muhabirlerinin objektiflerine de yansıdı.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-04-2.jpeg

MALATYA’DA BİNALARIN YÜZDE 70’İ KULLANILAMIYOR

Can kaybının diğer illere göre daha az ancak bina kayıplarının diğer illerden daha fazla olduğu Malatya’nın şehir merkezindeki görüntülerden belli oldu. Malatya’nın merkezinde Battalgazi ilçesi Saray Mahallesi'nde bulunan 120 yıllık “Beşkonaklar” tarihi yapısının dimdik ayakta kalmış olması oldukça ilginçti. Ayrıca Malatya caddelerinden gözüken TOKİ Konutlarının dimdik ayakta duruyor olması da ilgi çekici görüntülerden biriydi.

BAKANLIK TARİHİ YAPILARI AYAĞA KALDIRACAK

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir “Kültür ve Turizm Bakanlığının yıkılan tarihi yapıları en kısa sürede yeniden ayağa kaldırmak üzere harekete geçtiğini de bizzat yerinde gözlemledik. Şehirlerimiz bu depremden eskisinden daha güçlü olarak çıkacak. Geçici konutların bulunduğu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığının açmış olduğu çadırlarda her gün iftar sofraları insanların birbirine tutunmasına ve iftar sonrası sanatsal etkinler de deprem psikolojisinden biraz olsun uzaklaşmasına vesile oluyor.” Şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2023-04-05-at-08-50-05.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.