Halit Güler’in Diyanet İşleri Başkanlığını Evren onaylamadı

Konya Aydınlar Ocağı’nda Halit Güler’in hayatını anlatan Av. Mehmet Ali Uz, “Diyanet İşleri Başkanlığı görevini vekâleten yürüten Halit Güler Bey, Diyanet İşleri Başkanı olacaktı. İki aylık hapsi yüzünden Kenan Evren onaylamadı. O zaman Konya, Erzurum ve Trabzon rekabeti vardı. Erzurum kazandı” dedi.

Halit Güler’in Diyanet İşleri Başkanlığını Evren onaylamadı
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Aydınlar Ocağı’nın Kasım ayının ilk Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, koronavirüs hastalığına yakalanarak 10 Ekim 2021 tarihinde Antalya’da vefat eden Diyanet İşleri Başkanlığı Emekli Başkan Yardımcısı Halit Güler yâd edildi.

Sözlerine besmele ile başlayan ve küresel bir salgın hastalıktan dolayı çoktan beri bir araya gelemediğimizi belirten Dr. Av. Mehmet Ali Uz, “Bu pandemi herkesi birbirinden ayırdı. Korkar oldu, çıkamaz oldu. İnşallah bundan sonra Cenab-ı Hak bu bela ve musibeti başımızdan alır da eski günlerimize kavuşuruz” temennisinde bulundu. Baskıdan yeni çıkan “Muhtasar İslâm İlmihâli” risalesini tanıttı. 56 sayfadan oluşan küçük kitapçıkta iman ve islâm bahsi yer aldığını belirterek bunu her Müslümanın bilmesi gerektiğini söyledi. 60-70 yıllık değerli bir arkadaş ve gönül dostu olan Halit Güler’in hayatından kesitler sunan ve hatıralarını paylaşan Av. Mehmet Ali Uz, “Halit Güler Bey, 1934 yılında Çumra’ya bağlı Alibeyhüyüğü Köyünde dünyaya geldi. Babası köyün imamlarından Mustafa Efendi’dir. İlkokula köyde başladı ve Konya’ya göçerek Uluırmak İlkokulunda bitirdi. 1951 yılında kaydını İmam Hatip Okuluna yaptırıyor. 1957-58 ders yılında ancak 47 kişi mezun olduk. Konya’da dört kişi kaldık. Ben, Mustafa Uzunpostalcı, Ahmet Baltacı, Halil İbrahim Gültekin.” dedi.

İSLÂM’IN İLK EMRİ OKU VE CEZAEVİ

Halit Güler’in 1960 yılında yedek subay olarak askerliğini tamamladıktan sonra Büyük Kumköprü Hasta Mehmet Camii imam hatipliğine atandığını belirten Dr. M.Ali Uz, şunları dile getirdi: “Halit Bey, altı yıl sürdürdüğü bu görevi sırasında açılan Konya İslam Enstitüsüne yazıldı ve bitirdikten sonra İstanbul hayatı başladı. İstanbul’da Merkez Vaizliği yaptı. İmam-Hatip Okulunun ilk mezunları tarafından kurulan Türkiye İmam-Hatip Okulları Mezunları Cemiyeti’nin başkanlığını yaptı. Arkadaşlarıyla İslâm’ın İlk Emri OKU mecmuasını çıkarmaya başladı. 6-7 yıl kadar da bu mecmuanın mesul müdürlüğünü yaptı. Halit Bey, İslâm’ın İlk Emri OKU mecmuasında çıkan bir yazıdan dolayı cezaevine girdi. Türkiye’nin en uzun DİP Başkan Yardımcılığını vekâleten yaptı. Emekli olmadan önce bir süreliğine Diyanet İşleri Başkanlığı görevini de vekâleten yaptı.

TOPLUM KÜLTÜRÜYLE VE DEĞERLERİYLE AYAKTA KALIR

Biz 1998’den itibaren Konya’da “Akademik Sayfaları” çıkartmaya başladım. Bir toplum kültürüyle, milli ve manevi değerleriyle ayakta kalır. Basın hayatımda şunu edindim. Milli ve manevi değerlerimiz, iktidarda sağ partiler olmasına rağmen kültürümüz büyük bir erozyona uğruyordu. Bu millet nasıl düzelir? Nasıl yok olmaktan kurtulur düşüncesi insanın kafasına çakılıyordu. Hani karınca misali… Akademik Sayfalar bu sebeple çıktı. Konya Postası’nda başladık ve Merhaba’da devam ediyor. 20 yıl oldu. Halit Güler Bey de teklifim üzerine bu sayfalarda yazmaya başladı. Çok güzel yazılar kaleme aldı. Kendisi için özel sayı da çıkarttık. Konya İmam Hatip Okulları İlk Mezunları adlı kitabını beraber çıkarttık. Halit Bey hayatını ve hatıralarını yazmaya başlamıştı. Bilgisayarında olması lâzım. Ne yaptı bilmiyorum. Yakınlarından yardım eden olursa kitap haline getiririz. Sonra Halit Bey mesane kanseri oldu. Antalya’da bir hastanede tedavi olmaya başlamıştı. Korona’ya yakalanmış. Vefatından bir hafta önce hastaneye kaldırdılar. Bana bir gün vefat ettiği haberi geldi. 10 Ekim’di galiba. Cenazesi Antalya’dan Konya’ya getirildi. 11 Ekim günü de Alibeyhüyüğü’nde aile kabristanına defnedildi. Cenaze namazını Müftü Ali Öge Bey kıldırmış. Allah gani gani rahmet eylesin. İnsan yetiştiremiyoruz. Dünyanın en zor işi insan yetiştirmek. Her şey bozuldu. Aydınımız da bozuldu ve münevver diye bir şey kalmadı. Tasavvufun gayesi nefs tezkiyesidir. Mükemmel insan dediğimiz kâmil insan tipini yetiştirmekti. Onlar da ticarete soyundular. Devlet kademelerine yer alma yarışına girdiler. Onun için günümüzde bir kaos yaşanıyor.”

Anma programının ardından emekli vaiz ve DİB Başkan Yardımcısı Halit Güler’in ruhuna Fatihalar okundu. Kitap kurdu Mustafa Sinan Ümit tarafından katılımcılara Konya helvası dağıtıldı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.