Bu antik kent Konya’nın Efes’i olacak

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savatra Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Bu antik kent Konya’nın Efes’i olacak
Yayınlanma:

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Savatra Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Yılmaz, Roma İmparatorluğu'na ait kültürel mirasın gün yüzüne çıkarılmasının genç arkeologların yetiştirilmesi ve turizmin canlandırılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

img-0068.jpeg

Rektör Yılmaz, Obruk Mahallesi’ndeki 800 yıllık Obruk Hanı, Obruk Gölü ve Savatra Antik Kenti’ndeki kazı alanlarını ziyaret ederek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Haldun Soydal, Prof. Dr. Zeki Bayramoğlu, Rektör Danışmanı Mustafa Ersöz ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Temizelile birlikte yapılan çalışmaları değerlendirdi. Yılmaz, yürütülen çalışmalar hakkında Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. İlker Işık’tan bilgi aldı.

img-0069.jpeg

Prof. Dr. Yılmaz, Selçuk Üniversitesi'nin Savatra Antik Kenti’ndeki çalışmalarının antik dönemin kültürel, sosyal ve mimari yapısına dair önemli bilgiler sunduğunu belirterek, şunları ifade etti:

“Savatra, Roma İmparatorluğu Dönemi’nin Anadolu’daki nadir ve iyi korunmuş antik kentlerinden biri. Bu alandaki çalışmalar, Türkiye’nin arkeolojik mirasını ortaya çıkarmak ve antik dünyanın günlük yaşantısına dair yeni bilgiler edinmek için büyük önem taşıyor. Selçuk Üniversitesi'nin katkıları, antik kentin kalıntılarının korunması ve restorasyonu açısından kritik rol oynuyor. Özellikle bu çalışmalar, genç arkeologların yetişmesine olanak tanırken, tarih ve kültürel mirasın korunması ile turizmin canlandırılması açısından da büyük bir öneme sahip.”

Kazı çalışmalarının başında yer alan Doç. Dr. İlker Işık, 2021 yılında başlayan kazılarda önemli bulgulara ulaşıldığını belirtti. 2022 yılında İslam öncesi erken dönem Türk tarihine ait “Türk” ibaresinin yer aldığı bir yazıt bulunmuş, bu yazıt, Anadolu'daki Türk varlığının kanıtı niteliği taşımaktadır. 2023 yılında ise milattan sonra 4-5’inci yüzyıla tarihlenen toplu çocuk mezarı, 1800 yıllık zafer çelengi, asker ve sancak kabartmalı sunak, kiliseler ve kuyu mezarlar ortaya çıkarılmıştır. Kazı çalışmaları kapsamında bu yıl da yeni kilise ve mezarlara ait yapılar tespit edilmiştir.

Selçuk Üniversitesi’nin arkeolojik kazıları, bölgedeki tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarmaya ve genç arkeologların yetişmesine katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.