2.200 yıllık Korykos Antik Kenti'nde 700 yıllık tuvalet bulundu
Mersin'in Erdemli ilçesindeki Korykos Antik Kenti'nde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, 700 yıllık olduğu değerlendirilen bir tuvalet keşfedildi.
Deniz kıyısında yer alan antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde devam eden "Geleceğe Miras" projesi kapsamında 3. dönem kazıları sürüyor. Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şener Yıldırım liderliğindeki 15 kişilik ekip, kazı çalışmalarını "dış kale" olarak adlandırılan alanda yoğunlaştırdı.
Önceki kazılarda kilise kalıntılarına ulaşılan Korykos’ta, surlar içerisinde bulunan tuvaletin Orta Çağ dönemine ait olduğu belirlendi. Kazı başkanı Yıldırım, konut ve yaşam birimlerinin açığa çıkarılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Korykos'un tarihinin Helenistik Dönem’e kadar uzandığını kaydeden Yıldırım, Roma ve Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürdüğünü ifade etti.
Arap istilaları sırasında savunma yapılarının yoğunlaştığını dile getiren Yıldırım, 8. yüzyılda burada bir kalenin inşa edildiğine dair antik kaynaklarda bilgiler bulunduğunu söyledi. Kazı çalışmalarında, bölgedeki yaşam izlerini araştırarak konut sayısını artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Yıldırım, "Surun hemen üzerine inşa edilmiş bir Orta Çağ tuvaleti bulduk. Antik kentin kuruluşu yaklaşık 2 bin 200 yıl geçmişe dayanıyor," diyerek bölgedeki tarihi ve kültürel öneme dikkat çekti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.