"Zemin Etütleri İhmal Edilmesin!"
Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıldönümünde Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi, basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Şube Başkanı Şükrü Arslan, imar yönetmeliklerinin yetersiz olduğunu ve önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şubesi, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi. Oda binasında düzenlenen toplantıya, Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Başkan Şükrü Arslan, yıkılan binaların zemin profillerin uyumsuz olduğunu belirterek, önlemlerinin alınması gerektiğini söyledi. Arslan, “Ülkemizde 6 Şubat 2023 gecesi Kahramanmaraş merkezli, 7.7 ve sonrasında 7.6 büyüklüğünde yaşanan iki yıkıcı depremin birinci yıl dönümünü yaşıyoruz. Deprem sonrası devlet millet el ele vererek, yaraların sarılması, bölgenin kalkındırılıp, ihtiyaçlarının giderilmesi adına eşi benzeri görülmemiş bir gayret ve çalışma içerisine girilmesine rağmen afet sonrası ne yaparsak yapalım giden kayıplarımızı geri getirmek acıları dindirmek mümkün olmayacaktır. Vatan topraklarımızın yüzde 98 oranında deprem kuşağında yer alması, bizlerin ne kadar ciddi bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzun açık bir göstergesidir. Bu acı tablo, 3194 sayılı İmar Kanunu, 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, Yapı Denetim Uygulama Yönetmeliği ile Planlı Alanlar İmar Yönetmeliklerinde yetersizlikler olduğunu bizlere göstermektedir” diye konuştu.
Zemin parametrelerinin en az yapı kadar önemli olduğunu söyleyen Arslan, “Aksi halde deprem merkez üssünden 150 veya 200 kilometre uzaklıktaki Hatay’daki büyük yıkım nasıl açıklanabilir. Zeminin de yapı kadar önemli olduğunu gösteren ortamda bir an önce Zemin Etüt Denetimi Hakkında Kanun ve Yönetmeliklerin çıkarılması gerekmektedir. Zemin ve temel etütlerinde sondajlar ve araştırma çukurları, arazide yerinde yapılan deneyler, zemin etüt denetim firmaları tarafından denetiminin sağlanması, böyle önemli bir konuda inisiyatifin sadece birkaç kişiye verilmemesinin gerekliği açısından bu durum çok önemlidir. Zemin etüt raporlarının ruhsat eki veya proje eki olarak görülmesi anlayışından biran önce vazgeçilmelidir. Etütlerin, uzmanlık alanına uygun meslek mensuplarınca gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Zemin ve temel etüt raporlarının fenni mesuliyeti jeoloji mühendisi tarafından üstlenilmelidir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.