Yetkiliden korkutan açıklama! Konya'nın ne kadar içme suyu kaldı?

Yetkili isimden korkutan açıklama geldi. Konya'nın ne kadar süre yetecek içme suyu kaldı? sorusu yanıt buldu...

Yetkiliden korkutan açıklama! Konya'nın ne kadar içme suyu kaldı?
Yayınlanma:

Konya Haber: Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası tarafından Konya Ovası Sulama Projeleri için gezi ve bilgilendirme programı düzenlendi.

Toplantı sırasında konuşan DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Bağbaşı Barajı'nda Konya'ya 2-3 ay yetecek suyun bulunduğunu açıkladı. Çumra Belediye Başkanı Recep Candan ise 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı'ndan Konya Ovası'na 1 milyar metreküpten fazla su verildiğini belirtti.

Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası, Konya Ovası Projeleri'ni (KOP) sahada incelemek amacıyla ortak bir program düzenledi. Bu program kapsamında Bağbaşı Barajı, Afşar Barajı, Yalnızardıç Barajı ve Bozkır Barajı ziyaret edildi. Ayrıca, Devlet Su İşleri yetkilileri, çiftçilere önemli bilgiler sunarak katkı sağladı. Programa DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, Çumra Ziraat Odası temsilcileri ve birçok çiftçi katıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Bağbaşı Barajı hakkında açıklamalarda bulundu. Barajın ihalesinin 2006 yılında gerçekleştiğini hatırlatan Bilgi, barajın yapımının ise 2012 yılında tamamlandığını belirtti.

Konya Ovası'na bu barajdan su sağlandığını ifade eden Bilgi, "2018 yılında içme suyu inşaatı da tamamlandı. Konya'ya bu barajdan su veriliyor. Baraj, 205 milyon metreküp depolama kapasitesine sahip. Şu an itibariyle sadece 30 milyon metreküp su bulunuyor. Konya'ya 2-3 ay süreyle yetecek su rezervi mevcut. Bu barajın maliyeti ise 2.8 milyar TL" şeklinde konuştu.

“GEÇTİĞİMİZ SENE SULAMA İÇİN SU VEREMEDİK”

DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, Bağbaşı Barajı'nın Konya Ovası'na büyük katkı sağladığını ancak bu yıl içme suyu sıkıntısı nedeniyle sulama amacıyla su verilemediğini belirtti. Bilgi, Bağbaşı Barajı'nın inşaat ihalesinin 2006 yılında yapıldığını ve 2007 yılında yer teslimi alınarak çalışmaların başladığını ifade etti. 2012 yılında projenin tamamlandığını söyleyen Bilgi, bu barajın Göksu Nehri üzerinde bulunan suyun, Silifke'ye gitmeden önce aktığını ve 2011 yılında bu suyun artık Silifke'ye gitmesini engellediklerini açıkladı. Bilgi, barajın Konya Ovası'nı suladığını ve içme suyu sağladığını da vurguladı. 2018 yılında içme suyu inşaatının tamamlandığını belirten Bilgi, bu tarihten itibaren Konya ve Çumra'nın içme suyu ihtiyacının bu barajdan karşılandığını söyledi. Barajın ön tarafının beton kaplı olduğunu ve geçirimsizlik sağlandığını ifade eden Bilgi, toplam depolama hacminin 205 milyon metreküp olduğunu belirtti. Ancak bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle sulama amacıyla su verilemediğini açıkladı.

Şu an itibariyle barajda sadece 30 milyon metreküp su bulunduğunu belirten Bilgi, Konya'nın 2-3 aylık bir su ihtiyacını karşılayacak kadar su olduğunu söyledi. Bilgi ayrıca, içme suyu sıkıntısı nedeniyle bu yıl sulama amacıyla su verilemediğini, ancak yağışlı bir kış yaşanması durumunda önümüzdeki dönem için daha umutlu olacaklarını ifade etti. Göksu Nehri'nden Bağbaşı Barajı'na 2015 yılından bu yana 675 milyon metreküp sulama suyu aktarıldığını ve içme suyu olarak 400 milyon metreküp su verildiğini sözlerine ekledi.

“2025’İN SONUNA KADAR TAMAMLANACAK”

Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da Bağbaşı Barajı önünde açıklamalarda bulundu. Gezinin amacının KOP projelerinin hangi aşamada olduğunu yerinde görmek olduğunu dile getiren Candan, “Faydalı ve güzel bir gezi oldu. Mavi Tünel etabımızın ilk etabı Bağbaşı Barajı’nı gezdik. 2015 yılından bu yana Bağbaşı Barajı’ndan Konya Ova’sına 1 milyar metreküp üzerinde su verildi. Bu güzel bir bilgi” şeklinde konuştu. Hadimi Tüneli ile ilgili de bilgiler veren Başkan Candan, şunları kaydetti: “Hadimi Tüneli 18 kilometre. 10 kilometresini geçkin kısmında farklı noktalarda çalışmalar yürütülüyor. Tüneller, doğrusal gider. Coğrafya zorlu. Bunlar aşılarak ilerleniyor. Basit işler değil bunlar. Müteahhit firmanın mümkün olduğunca seri çalışmasını istiyoruz. 2025’in sonuna kadar tamamlanmasını istiyoruz. Ova, su bekliyor.”

photo1697115687-1.jpeg

“TÜRKİYE İÇİN GURUR VERİCİ BİR YATIRIM”

Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası'nın düzenlediği Konya Ovası Sulama Projeleri gezisi Afşar Barajı ile devam etti. DSİ 4. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Koray Bilgi, bu bölgedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bilgi, "Baraj tamamlandı ve su tutuldu. Şu anda baraj kabul aşamasında. Hadimi Tüneli tamamlandığında, buradaki suyu Bağbaşı Barajı'na aktaracağız. Afşar Barajı'nın depolama hacmi 364 milyon metreküp. Yıllık 170 milyon metreküp su, Afşar Barajı'ndan Konya Ovası'na aktarılacak." dedi. Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan da bu projenin Türkiye için gurur verici bir yatırım olduğunu belirtti. Milyarlarca dolarlık bir yatırım olan Afşar Barajı'nın Bağbaşı Barajı'ndan daha büyük olduğunu ifade etti.

“AHİ KANALI DA YENİDEN ELDEN GEÇİRİLMELİ”

Çumra Belediyesi ve Çumra Ziraat Odası'nın düzenlediği Konya Ovası Sulama Projeleri gezisine katılan çiftçiler, Konya Ovası'nın acilen sulama suyuna kavuşturulması gerektiğini ifade etti. Girdi maliyetlerinin yükseldiğini ve kuraklığın kendilerini olumsuz etkilediğini belirten çiftçiler, dayanacak güçlerinin kalmadığını dile getirdi. Ayrıca, sadece yeni barajların yeterli olmayacağını vurgulayan çiftçiler, AHİ Kanalı'nın da yeniden elden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.