Konya
Açık
1°
Aksaray
Açık
0°
Karaman
Açık
4°
Ara
reklam
Anadolu'da Bugün Konya Haberleri Uzman isim uyardı! Mangal keyfi zehir olmasın

Uzman isim uyardı! Mangal keyfi zehir olmasın

Havaların ısınmasıyla birlikte mangal sezonu da başladı. Ancak uzmanlar, sıcak havalarda hijyen ve pişirme kurallarına dikkat edilmediğinde sağlık açısından ciddi riskler oluşabileceği konusunda uyarıyor.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk

Etlerin yüksek ateşte yakılarak pişirilmesi, bakteriyel enfeksiyonlardan mide rahatsızlıklarına kadar pek çok soruna yol açabiliyor.

hhrthrt.jpg

Medicana Konya Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Bilal Toka, yaz aylarında artan mangal keyfinin sağlık sorunlarına dönüşmemesi için önemli uyarılarda bulundu. Özellikle tavuk etinde sıcak havanın bakteri üretimi için uygun zemin hazırladığına dikkat çeken Doç. Dr. Toka, “Etler uygun koşullarda saklanmalı ve pişirilmeden önce uzun süre sıcak ortamda bekletilmemelidir. Aksi halde salmonella gibi bakteriler enfeksiyonlara neden olabilir” dedi.

Kömürleşmiş Et, Mideyi Yorar

Etlerin ateşle doğrudan temas ederek yanması ve kömürleşmesi durumunda zararlı bileşenlerin ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Toka, “Sık sık bu şekilde pişirilmiş et tüketmek, mide ve bağırsak sağlığını bozabilir. Zamanla polip oluşumu, mide mukozasının zayıflaması ve hatta tümör gelişimine yatkınlık oluşabilir. Ayrıca yalnızca et ağırlıklı beslenmek de karaciğeri zorlar” diye konuştu.

aw453432-01.jpg

Sebze ve Karbonhidratı İhmal Etmeyin

Sağlıklı bir mangal sofrası için dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Toka, etin yanında mutlaka sebze, salata ve az miktarda karbonhidrat tüketilmesi gerektiğini söyledi. “Sadece et tüketildiğinde karaciğer, proteinlerden şeker üretmeye çalışır, bu da organları yorar. Ayrıca hızlı yemek, yeterince çiğnememek, mide asidini artırarak ülser ve gastrite yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Son olarak mangal yapılacak et ve sebzelerin mutlaka iyi yıkanması ve uygun şartlarda taşınması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Bilal Toka, "Herkes keyifli bir gün geçirmek ister, ama bu keyif sağlığımıza zarar vermemeli. Bilinçli davranmak, hastalıkların önüne geçmenin ilk adımıdır" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *