Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

YKS sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrencilerin yapacağı üniversite tercihleri de gündeme geldi. Peki üniversite tercihi yapılırken nelere dikkat edilmeli? Tercih yaparken yaptığımız yanlışlar neler? Mezuna kalmak mantıklı bir seçim mi?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
Yayınlanma:

Diltaş Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Aylin Tanrıverdi, Anadolu’da Bugün TV ekranlarına üniversite tercihleri yaparken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili mikrofonlarımıza konuştu.

Ayşin Tanrıverdi: “Öğrencilerimizin uzun bir hazırlık süreci vardı ve bunu tamamladılar. Artık çok önemli bir karar aşamasına geldiler. Hayatımızda doğrular kadar, yanlış ve hatalarımızın da çok öğretici yanı var. Ama hayatımızdaki bazı seçimler, geri dönüşü olmayan hatalar kategorisine girebiliyor. Üniversite seçimi de bu hatalardan bir tanesi. O nedenle meslek ve üniversite seçimi yaparken gerçekten dikkat etmemiz gereken unsurlar olduğunu düşünüyorum. Bu süreç hayatımız için ciddi manada bir dönüm noktası diyebiliriz. Mesleklerimizi seçerken öncelik; ilgi ve yeteneklerimize uygun olup olmadığıdır. Mesleğin hangi bilgi ve becerileri öğrenciye kazandırabileceği de çok önemlidir. Bitirdikten sonra elde edeceğimiz iş olanakları da tabii ki dikkat etmemiz gereken özelliklerden bir tanesi olacak.

Örneğin; 4 yıllık lisans programlarının, her zaman iş olanaklarının daha iyi olduğu ile ilgili ülkemizde bir algı var. Sanki lisans bölümlerini bitirmediğimiz zaman iş bulamazmışız gibi bir düşünce ortaya çıkıyor. İş dünyasının ihtiyaçlarını da dikkate aldığımız zaman, meslekleri seçerken 2 yıllık, 4 yıllık gibi bakmamak tamamen bu ihtiyaçları göz önünde bulundurarak tercih yapmak gerekiyor.

Listemizi hazırlarken gitmeyeceğimiz, mutsuz olacağımız hiçbir bölüme yer vermememiz gerekiyor. Bunu ne yazık ki öğrencilerimiz bazen yapıyor. Sıralaması, kendi sıralamasından daha düşük olduğu için ‘Nasıl olsa burası gelmez’ düşüncesi ile, listede buna yer verebiliyor ve hata oluyor. Listemize yazdığımız her bir bölümün gelebileceğini düşünerek yer vermeliyiz. Sonrasında hayal kırıklığı yaşamamak için buna dikkat etmek gerekiyor.

Sıralama yaparken bilinen yanlışlardan bir tanesi de şu; yüksek puanlı yerleri her zaman yukarıya yazmak ve puan sırasına göre aşağıya inmek gibi. Halbuki burada önemli olan şey, bizim istek sıramız. ‘Bir alttaki tercihimiz keşke gelseydi’ demeyeceğimiz şekilde listemizi oluşturmamız gerekiyor.

“ÜNİVERSİTE TANITIM GÜNLERİ, TERCİH YAPARKEN ÖNEMLİ BİR FAKTÖRDÜR”

Diğer bir önemli faktör ise üniversite seçimi. Öğrencilerimiz artık buna da ciddi manada önem veriyor. Bununla ilgili araştırmaları da kendileri yapıyorlar. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Üniversitelerin tanıtım günleri oluyor. Bunlara gidip bizzat görmelerinin çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Çünkü üniversite olanakları da bizim ilerideki kariyerimizi oluştururken çok önemli bir faktör olacak. Tabii çağ biraz değişti. Artık üniversitelerin öğrencilere verdikleri şeyler biraz daha kısıtlı. Ben asıl meselenin özellikle öğrencide bittiğini düşünüyorum. Dolayısıyla, üniversitenin sosyal koşulları, yurtdışı olanakları gibi yapılan birçok üniversiteleri değerlendirme anketleri var. Bu anketleri de mutlaka tercih yaparken göz önünde bulundurmaları gerekiyor.

“EN ÇOK TERCİH EDİLEN BÖLÜMLER”

Bu dönemde öğrenciler biraz daha artık dünyanın dijitalleşmesi ile birlikte, daha çok yazılım tarzındaki bölümlere önem veriyorlar. Eşit ağırlık programlarında, hukuktan biraz daha işletme, iktisat gibi bölümlere kaymalar oluyor. Özellikle burada nitelikli üniversiteleri tercih ederek karar verilmeli. Onun dışında, mühendisliklerde biraz daha bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliği tarzındaki bölümlere eğilimin arttığını söyleyebiliriz.

Mümkün olduğu kadar, 24 tercih hakkımız var. Bunun hepsini kullanmaya çalışmalıyız diye düşünüyorum. Çünkü bu size verilmiş bir hak. Burada ne kadar az tercih yaparsak, aslında şansımızı da o kadar azaltmış oluyoruz. Tabii ki sadece 24 tercihi dolduralım diye istemediğimiz, mutsuz olacağımız bir bölüme de kesinlikle listemizde yer vermememiz gerekiyor.

“EN AZ 2 DİL ÖĞRENMELERİ KARİYERLERİNE YATIRIM OLUR”

Öğrencilerimizin artık bilgiye ulaşması kolay. Ama, yine de bir uzmanla tercih yapmanın çok daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Çünkü uzmanla hareket ettiklerinde, tercih sıralaması ile ilgili bir hataya düşmemiş olurlar, hem de üniversite ve meslekler hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olabilirler diye düşünüyorum.

Tercih dönemi bittikten sonra artık üniversite hayatları başladığında bununla ilgili bir tavsiye vermek istiyorum. Çünkü artık kariyer anlamında da kendilerini geliştirmeleri gereken bir döneme girecekler. Üniversiteye gittikten sonra, özellikle dillerini çok iyi bir şekilde geliştirmelerini, en az 2 dil öğrenmeleri gerektiğini söylemek isterim. Bunun yanında, üniversitelerin kulüplerine mutlaka üye olmalarını, bu noktalarda olabildiğince aktif bir şekilde yer almalarını tavsiye ederim.

Üniversitenin bize kazandırdıkları aslında bir noktada sınırlı. Bu yüzden üniversitede kendimize yaptığımız yatırımlar aslında iş dünyasının aradığı nitelikler olmuş oluyor. Bu nedenle, sadece üniversitede dersleri öğrenmek, derslere girmek açısından değil, nu süreci en aktif şekilde geçirmek en doğrusudur.

“MEZUNA KALMA FİKRİ MANTIKLI MIDIR”

Bazı öğrencilerimiz bu yıl belki de tercih yapamayacaklar. Çok istedikleri, hayallerindeki bölümü belki ucundan kaçıracaklar. Bu durumda bir sene daha hazırlanmak mı, yoksa bir kez tercihlerimizi yapıp, üniversiteye yerleşmek mi daha mantıklı? Bana göre, burada en doğru kararı verecek olan, süreci hazırlık anlamında iyi değerlendirerek karar vermek gerekiyor. ‘Buna yatkın mıyız, bunu yapabilecek miyiz’ diye düşünmemiz gerekir. Çünkü uzun ve emek isteyen bir süre. Buna dikkat etmeliyiz. Eğer meslek bizim için kesinlikle uygun değilse, gideceğimiz üniversiteler bizi memnun etmiyorsa o zaman, tercihlerimizde yer vermeyip mezuna kalma fikri de iyi olabilir.

Olayın bir de psikolojik dayanıklılık kısmı var. Çünkü üniversite hazırlık süreci aynı zamanda bir psikolojik savaştır. Bu kısmı da kaldırıp kaldıramayacağımızı tekrardan değerlendirmek lazım. Öğrencilerimiz tercihlerini yaparken önlerinde bir sıralama verisi oluyor. Bu üniversiteye aslında hangi başarı sıralaması ile girildiği, o üniversitenin kalitesi hakkında bazen fikir veriyor. Ama her zaman da doğru fikri vermiyor. Çünkü, üniversitelerin tercih edilmesinde birçok başka parametre de var. Şehrin konumu, pozisyonu, metropol olması, ulaşım ve yurt olanakları gibi etkenler tercihte etkili bir faktör. Dolayısıyla burada sadece puanı yüksek diye tercih yapılmamalı. Üniversiteler hakkında detaylı bir araştırma yapmak, hatta gidip bizzat yerinde görmek en sağlıklı tavır olacaktır.

Umarım tüm öğrencilerimiz doğru ve sağlıklı kararlar verirler. Süreci en iyi şekilde geçirirler. Bundan sonraki hayatlarında da başarılar diliyorum.” diyerek sözlerini bitirdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.