Türkiye'deki vatandaşlar et yiyemiyor

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Türkiye’nin yıllık et enflasyonunun yüzde 60,3’e ulaşarak Avrupa’daki en yüksek oranı gördüğünü belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi verdi.

Türkiye'deki vatandaşlar et yiyemiyor
Yayınlanma:

Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Eurostat’ın 2024 yılı Ağustos verilerine dayanarak, Türkiye'nin yıllık et enflasyonunun yüzde 60,3'e ulaştığını ve bu oranla Avrupa’daki en yüksek et enflasyonuna sahip ülke konumunda olduğunu belirtti. Ekici, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya soru önergesi vererek, et fiyatlarındaki artışa karşı alınan önlemlerin ve mevcut tarım-gıda politikasının gözden geçirilmesini talep etti.

cafcbb17648517-562bcbe65525f.jpg

Ekici, Türkiye’deki et enflasyonunun Avrupa Birliği ülkelerindeki ortalama yüzde 1,1’lik oranın çok üzerinde olduğunu vurguladı. Ülkedeki ekonomik koşullar ve tarım politikalarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ekici, bu yüksek enflasyonun özellikle dar gelirli vatandaşların sağlıklı gıdaya ulaşımını tehdit ettiğine dikkat çekti.

ribeye-steak-beef-cow-meat.webp

"ET FİYATLARINDAKİ ARTIŞ, YAPISAL SORUNLARDAN KAYNAKLANIYOR"

Ekici, et fiyatlarındaki artışın sadece talep ve arz dengesizliğinden değil, aynı zamanda yüksek üretim maliyetlerinden de kaynaklandığını ifade etti. Yem, enerji maliyetleri ve yüksek üretim giderlerinin etkisiyle artan et fiyatlarının dar gelirli vatandaşları zor durumda bıraktığını belirten Ekici, bu sorunların çözülmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan çözüm önerileri talep etti.

cafcbb17648517-562bcbe65525f-001.jpg

BAKAN YUMAKLI’YA SORU ÖNERGESİ

Hasan Ekici, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya şu soruları yöneltti:

1. Türkiye’de et enflasyonunun yüzde 60,3 gibi yüksek bir orana ulaşmasının sebepleri nelerdir?

2. Et fiyatlarındaki artışı engellemek için Bakanlık olarak alınan tedbirler nelerdir?

3. Et üretimindeki yüksek maliyetlerin, Avrupa’ya göre neden fazla olduğu düşünülmektedir?

4. Hayvancılık sektöründeki yem maliyetlerini düşürmek için herhangi bir teşvik programı uygulanmakta mıdır?

5. Türkiye’nin et üretim kapasitesini artırmak için alınan veya planlanan tedbirler nelerdir?

6. Et ithalatı stratejisinin değerlendirilmesi ve ithalatın iç piyasaya etkileri nelerdir?

7. Yüksek et enflasyonunun etkilerini analiz eden bir çalışma yapılmış mıdır?

8. Et enflasyonunun beslenme alışkanlıklarına etkileri konusunda bir araştırma yapılmış mıdır?

9. Et ve temel gıdalarda yüksek enflasyonun önlenmesi için uluslararası örneklerden faydalanılacak mıdır?

Ekici, bu sorulara verilecek yanıtların kamuoyuyla paylaşılmasını talep etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.