Süt sektöründe soğuk rüzgarlar: Toplanan süt miktarı yüzde 5,4 azaldı
Türkiye'de ticari süt işletmeleri tarafından Şubat 2025’te toplanan inek sütü miktarı, geçen yılın aynı ayına göre %5,4 azalarak 857 bin 821 ton oldu.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Şubat 2025” bültenine göre, Ocak-Şubat döneminde ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla toplanan süt miktarında %1,5’lik bir düşüş yaşandı.
Bir önceki ay olan Ocak 2025’te 941 bin 377 ton olarak kaydedilen inek sütü miktarı, Şubat ayında %8,9 oranında gerileyerek 857 bin 821 tona indi.
SÜT ÜRÜNLERİNDE KARIŞIK SEYİR
Süt ürünlerinde ise üretim kalemlerine göre farklı eğilimler gözlemlendi. Şubat 2025’te geçen yılın aynı ayına kıyasla:
Ayran ve kefir üretimi %6,9 artışla 73 bin 306 tona yükseldi.
Yoğurt üretimi %4,6 artarak 102 bin 944 tona çıktı.
İçme sütü üretimi %0,6 azalarak 132 bin 720 ton olarak gerçekleşti.
Tereyağı ve sadeyağ üretimi ise %1,5 düşerek 8 bin 462 tona geriledi.
İnek peyniri üretimi 65 bin 943 ton ile neredeyse değişiklik göstermedi.
OCAK-ŞUBAT 2025 DÖNEMİNE BAKILDIĞINDA:
Ayran ve kefir üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %5,9,
Yoğurt üretimi %3,6 artış gösterdi.
İçme sütü üretimi %1,4,
İnek peyniri üretimi %0,6 oranında azaldı.
Tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise %0,4’lük hafif bir artış kaydedildi.
Öte yandan, içme sütü üretimi bir önceki aya göre %11,9 oranında azaldı. Ocak ayında 150 bin 681 ton olan içme sütü üretimi, Şubat’ta 132 bin 720 tona düştü.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.