SOBE Vakfı, otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik uluslararası iş birliklerini geliştiriyor
SOBE Vakfı, Amsterdam’daki iNCLUSION Proje Toplantısı’nda otizmli bireyler için yürüttüğü kapsamlı çalışmaları tanıttı.
Amsterdam’da düzenlenen iNCLUSION Proje Toplantısı’nda, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim (SOBE) Vakfı, otizmli bireylerin eğitim, spor, istihdam ve kültürel erişim alanlarındaki çalışmalarıyla dikkat çekti. 4-7 Nisan 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen toplantıya, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) koordinatörlüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği Erasmus+ programı desteğiyle finanse edilen “Yükseköğretim Öğrencilerinin Özel Gereksinimli Bireyler İçin Dönüştürücü Kültürel Deneyimler Yaratması için Eğitilmesi” projesine katkılarını paylaşan SOBE Vakfı, uluslararası alanda önemli bir yer edindi.
SOBE VAKFI'NIN BÜTÜNSEL YAKLAŞIMI
SOBE Vakfı adına toplantıya katılan Dr. Ümit Savaş Taşkesen, vakfın otizmli bireyler için geliştirdiği bütünsel yaklaşıma dikkat çekti. Eğitim dışında, spor, istihdam ve kültürel erişim alanlarında da otizmli bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Taşkesen, Temmuz ayında Konya’da düzenlenecek spor oyunlarının Türkiye’de bir ilk olacağını belirtti. Bu etkinliğin, otizmli bireylerin sosyal becerilerini ve öz güvenlerini artırmada önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti.
DİJİTAL HİKAYELERLE KÜLTÜREL MİRASIN ERİŞİLEBİLİRLİĞİ
Toplantıda ayrıca, SOBE Vakfı’nın geliştirdiği dijital hikayeler projesi de tanıtıldı. Vakıf, otizmli bireylerin kültürel mirasa erişimini kolaylaştırmak amacıyla, Türkiye’den seçilen sekiz tarihi yapının dijital hikayelerini hazırladı. Bu hikayeler, işitme engelliler için altyazılı ve işaret dili destekli, görme engelliler için sesli betimlemeli, otizm spektrumundaki bireyler için görsel ipuçları içeren ve zihinsel engelli bireyler için sadeleştirilmiş içeriklerle sunulacak. Dr. Taşkesen, “Otizmli bireylerin kültürel mirasımızı anlamalarını ve keyif almalarını sağlayacak içerikler geliştiriyoruz. Projenin çıktılarını sürdürülebilir hale getirmek için çalışmalarımız sürecek” dedi.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ İLE GENİŞLEYEN ETKİ
Toplantıya SOBE Vakfı’nın yanı sıra TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Proje Koordinatörü Doç. Dr. Kevser Çınar, Proje Danışmanı Dr. Mürsel Doğrul, Araştırmacı M. Furkan Akbaş, Anadolu Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim H. Diken, Yunanistan’dan Artifactory, Bosna-Hersek’ten Balkan Müzeler Ağı ve Hollanda’dan SEALS Vakfı temsilcileri katıldı. Uluslararası iş birlikleri ile etki alanını genişleten SOBE Vakfı, otizmli bireylerin hayatına dokunmaya devam ediyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.