Ramazan'da sofralar hurma ile tatlanıyor!

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma sofraları tatlandırıyor. Hurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Tarihi Bedesten Çarşısı esnafı Adem Baykara, işlenmiş hurmadan kaçınılmasını gerektiğini ve taze hurma alınmasını önerdi.

Ramazan'da sofralar hurma ile tatlanıyor!
Yayınlanma:
Güncelleme:

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurma sofraları tatlandırıyor. Hurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Tarihi Bedesten Çarşısı esnafı Adem Baykara, işlenmiş hurmadan kaçınılmasını gerektiğini ve taze hurma alınmasını önerdi.

Ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden olan hurma, vatandaşlar tarafından yoğun talep görüyor. Fiyatı 35 ile 250 lira arasında değişen ve birçok farklı ülkeden gelen hurmaların en tazesi tezgahlara konuluyor. Esnaf ise geçmiş yıllardan kalan hurmaların glikoz şurubuna yatırılıp tekrardan tezgahlarda sunulabildiğini belirterek, vatandaşları buna dikkat etmeleri ve taze hurma almaları konusunda uyardı. Oruç tutanların hurma ile oruçlarını açtığını hatırlatan esnaf, Medine hurmalarının en iyi kalite hurma olduğunun altını çizdi.

4ad32bd1-5475-4815-a0ab-3e18f43df999.jpg

İŞLENMİŞ HURMAYA DİKKAT!

İşlenmiş hurma konusunda vatandaşları uyaran Adem Baykara, "Hurma alırken öncelikle hurmanın işlenmiş olup olmamasına dikkat etmeleri gerekiyor. Genellikle geçmiş yıllardan kalan hurmalar glikoz şurubuna yatırılıp tekrardan tezgahlarda sunulabiliyor. Bizdeki hurmaların hepsi doğal hurmalardır. Müşterilere öncelikle buna dikkat etmelerini öneriyoruz. Çünkü glikoz şurubuna yatırılmış hurmalar dışarıdan şeker ilave almış hurmalardır, doğallığı yoktur. Vatandaşların oruçlarını ilk olarak hurmayla açmaları gerekiyor. İftarın dışında sahurda tüketmeliler. Çünkü hurma kan şekerini dengeliyor. Sahurda 3-4 tane hurma, bir bardak ılık süt tüketerek, gün boyu oruçlarını tutabilirler. Eğer şeker rahatsızlığınız yoksa 3-5 tane de tüketebilirsiniz. Şeker hastalarına çok fazla tüketmeyi önermiyoruz, çünkü kan şekerini dengeliyor ama çok yenildiği zaman kan şekerini yükseltebilir" diye konuştu.

hurmalar-tezgahlari-suslemeye-basladi-1556783389.jpg

"MEDİNE HURMASI ÇOK FAYDALI"

Medine hurmasının daha kaliteli ve daha faydalı olduğunu belirten Baykara, hurmaların döviz endeksli geldiği için fiyatlarda yükselme olduğunu söyledi. Baykara, "Hurmayı kimisi çok yumuşak seviyor, kimisi sert seviyor ancak en iyi hurmaların Medine hurmaları olduğunu düşünüyorum. İran, Irak hurmaları genelde en düşük fiyatlı hurmalardır. Medine hurmaları biraz daha fiyat olarak yüksek hurmalardır. Besin değeri bakımından en zengin hurma Medine hurmasıdır. Besleyici özelliği ve demir oranı bakımından en zengin hurma Medine hurması olduğu için en faydalı, şifalı olan hurma Medine hurmalarıdır. Hurmalar döviz endeksli geldiği için ister istemez fiyatlarda yükselme oldu. İnsanların alım gücü de azaldı" ifadelerini kullandı.

69ec749e-a2d5-47bc-ac08-090451a38a09.jpg

"HURMALARIN SERİN YERDE MUHAFAZA EDİLMESİ GEREKİYOR"

Hurmanın çok sıcak havalarda buzdolabının sebzelik bölümünde saklanmasını öneren Baykara, "Hurmaların serin yerde muhafaza edilmesi gerekiyor. Çok sıcak havalarda biz buzdolabının sebzelik bölümünde saklanmasını öneriyoruz. Yemeden birkaç saat önce çıkartıldığı zaman eski yumuşaklığına geliyor. Çok güneşte ya da sıcakta kaldığı zaman güve ve kurtlanma yapabilir, kabuk atabilir. Hurmanın çekirdeğinden hurma kahvesi yapılabiliyor. Kavrulup öğütüldüğü zaman çekirdeğinden faydalanabiliyoruz. Hurma kahvesi yapılabilir, normal Türk kahvesiyle aynı renkte oluyor ama içerisinde kafein olmadığı için köpük olmuyor. Hurmadan hurma pekmezi, hurma özü, hurma cezeryesi, hurma ezmesi, hurmalı dondurma gibi birçok ürün elde edilebilir."

HABER:SÜMEYRA KENESARI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.