Özel Haber: Uzman isim uyardı! Gıda zehirlenmesi ölümcül olabilir...

Gıda zehirlenmesinin besinlerle bulaştığını söyleyen Konya Medicana Hastanesi Acil Hekimlerinden Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmesinin genellikle hafif geçirilmekle beraber ölümcül de olabileceğini vurguladı.

Özel Haber: Uzman isim uyardı! Gıda zehirlenmesi ölümcül olabilir...
Yayınlanma:

Gıda zehirlenmesinin besinlerle bulaştığını söyleyen Konya Medicana Hastanesi Acil Hekimlerinden Dr. Elif Ünüvar, gıda zehirlenmesinin genellikle hafif geçirilmekle beraber ölümcül de olabileceğini vurguladı.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, artan sıcaklık ve nem nedeniyle gıda zehirlenmesi vakalarında artış yaşanabiliyor. Gıda zehirlenmelerinin ciddiye alınması gerektiğini söyleyen Konya Medicana Hastanesi Acil Hekimlerinden Dr. Elif Ünüvar, belirtiler başladığı anda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğine dikkat çekti. Gıda zehirlenmesinin besinlerle bulaşan ve daha çok mide, bağırsak sistem şikayetleriyle seyreden ani tablolar olduğunu söyleyen Dr. Elif Ünüvar gıda zehirlenmesinin genellikle hafif geçirilmekle beraber ölümcül de olabileceğini vurguladı.

gida.jpg

“HİJYENİK OLMAYAN GIDA VE SU HASTALIK OLUŞTURABİLİR”

Konya Medicana Hastanesi Acil Hekimlerinden Dr. Elif Ünüvar, “Gıda zehirlenmesi, yaz aylarında çok sık karşılaşılan nadirde olsa ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş gıda zehirlenmesinin belirtilerindendir. Gıda zehirlenmesi, besinlerle bulaşan ve daha çok mide, bağırsak sistem şikayetleriyle seyreden ani gelişen tablolardır. Genellikle hafif geçirilmekle beraber ölümcül de olabilen, özellikle yaz aylarında çok sık karşılaşılan acil vakalardır. Gıda zehirlenmesi tek bir kişiyi veya ayrı bulaş olan yiyeceklerden yemiş bir grup insanı etkileyebilir. Gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenlerinden biri virüsler ve virüs içinde norovirüs ve rota virüslerdir. Bakteriler içinde de salmonella ve esherichia colidir. Hijyenik olmayan gıda veya su tüketen kişilerde hastalık oluşturabilir” dedi.

“EN YAYGIN BELİRTİLERİ MİDE BULANTISI VE KARIN AĞRISIDIR”

El hijyenine dikkat çeken Dr. Elif Ünüvar, “Taşıyıcı veya hasta kişilerce el hijyeni sağlanmazsa, yiyecekler yeterince yıkanmaz ve pişirilmezse, kullanılan kesme tahtası ve bıçak yeterince temizlenmezse mikroplar çok kolay bulaşabilir. En yaygın belirtileri mide bulantısı veya kramp, karın ağrısı, sulu veya kanlı ishal, ateştir. Zehirlenme belirtileri 30 dakika ile 1 saat içerisinde görülebileceği gibi çoğunlukla 6-12 saat aralığında da meydana gelir. Genellikle 1-3 gün sürer. Bazen bakterilerin türü enfeksiyonun şiddeti ve kişinin vücut direncine göre bir haftada devam edebilir” şeklinde konuştu.

“CİDDİ DURUMLARLA KARŞILAŞMAMAK İÇİN HASTANELERE GİDİLMELİ”

İlk yapılması gerekenin sıvı açığının kapatılması olduğunu vurgulayan Dr. Elif Ünüvar, “Zehirlenme hissedildiğinde evde uygulanabilecek basit yöntemleri şöyle sıraladı: Mideyi rahat bırakmak. (Özellikle birkaç saat bir şey yememek ), bol sıvı takviyesi, BRAT diyeti yapmak (muz, pirinç, elma püresi, tost) ve probiyotik içeren besinler almak. Özellikle yoğurt vücudu dinlendirmekte tedaviyi daha kolaylaştıracaktır. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diyen Dr. Elif Ünüvar, nadir de olsa ciddi komplikasyonlar gelişebileceğini özellikle 5 yaş altı çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış hastalarda ciddi durumlarla sonuçlanmaması için hastanelere gitmek gerektiğini söyledi.

"24-48 SAAT İÇİNDE HASTALARDA İYİLEŞME GÖRÜLÜYOR"

Dr. Elif Ünüvar, “Genellikle ilk 24-48 saat içinde tanı ve tedaviye gerek kalmadan hastalarda iyileşme görülmektedir. İyileşme olmayan hastalarda bir takım kan testleri, dışkı testleri ve olası etkeni bulmaya yönelik spesifik testler uygulamaktadır. Ayrıca tehlike oluşturabilecek durumlar da şunlardır: “24 saat içinde 6’dan fazla ishal, kusmada veya dışkıda kan, 38.5 derecenin üzerinde görülen ateş, şiddetli karın ağrısı, ciddi derecede sıvı kaybı, kas krampları, uyku hali, bilinç bulanıklığı, idrarda azalma ve susuzluk hissi" diye aktardı.

"GIDA ZEHİRLENMESİNİN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİR"

Uygulanabilecek basit yöntemlerle gıda zehirlenmesinin önüne geçilebileceğini belirten Dr. Elif Ünüvar, neler yapılabileceğini şu şekilde sıraladı: “Gıda güvenliğine dikkat edilmeli, pişirilmiş gıdaların muhafazasına dikkat edilmeli, pastorize edilmemiş veya iyice kaynatılmamış süt ve süt ürünlerini tüketilmemeli, meyve ve sebzeler iyice yıkanmalı, buzdolabını 4 dereceden soğuk, derin dondurucuyu eksi 18 derecenin altında tutulmalı, et ve deniz ürünleri iyice pişirilmeli, yumurta sertleşene kadar pişirilmeli, çiğ gıdaya dokunduktan sonra eller yıkanmalı, kullanılan bıçak ve kesme tahtaları iyice yıkanmalı, yemekten önce ve sonra eller yıkanmalı, içilen suyun temiz olduğundan emin olunmalı.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.