Özel Haber: Uzman isim açıkladı! Ucuz ürün dönemi bitti...
Ucuz ürün döneminin bittiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Direk, sebze ve meyvede de enflasyonun yansımalarını gördüklerini vurguladı
Yaz aylarında sadece sıcaklıklar değil sebze ve meyve fiyatları da cep yakıyor. Ucuz ürün döneminin bittiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Direk, sebze ve meyvede de enflasyonun yansımalarını gördüklerini vurguladı
Yaz aylarında da sebze ve meyve fiyatlarının yüksek seyretmesi vatandaşın belini büktü. Artık 5 TL’den ucuza ürün bulmanın imkansız olduğunu söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mithat Direk, meyve ve sebze üretiminin en yoğun olduğu bugünlerde fiyatların anormal derecede pahalı olmasının nedenlerini vatandaşların da çözemediğini aktardı.
"TEMMUZ AYI YÜZDE 10 ENFLASYON İLE REKOR KIRDI"
Yetkililer girdi fiyatlarının yüksekliğini bahane gösterse de sebze fiyatlarının yüksek düzeyde devam ettiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mithat Direk, "Yıl içinde en düşük enflasyonun olduğu ay olarak temmuz ayı gösterilmekle birlikte 2023 yılının temmuz ayı yüzde 10 enflasyon ile rekor kırdı. Bunun sebze meyveye yansıması da yüksek fiyatlar oldu. Yetkilerden alınan bilgilere göre en düşük fiyatların bile kilo fiyatının 5 TL olduğu sebzelerde, bundan daha ucuza ürün bulmak imkânsız. Diğer gıda maddelerinin (et, süt ürünleri) yanına yaklaşamayan vatandaşların ucuz olmasını bekledikleri sebzelerin de yüksek fiyatlarda olması şaşırtıyor. Oysa bu dönemlerde en ucuz olması gereken fiyatlar, kış hazırlıkları için de bir fırsat olmalıydı" dedi.
"KAVUN VE KARPUZUN YANINA YAKLAŞILAMIYOR"
Yaz ayının önemli sebzelerinden olan kavun ve karpuzun pahalı olduğunu belirten Dr. Öğr. Üyesi Mithat Direk, "Bugünlerde başlayacak kış hazırlıkları için sos yapmak, turşu kurmak, kurutmak gibi hazırlıklar düşük fiyatlar nedeniyle tercih edilecekti ancak olay bu şekilde olmuyor. Ürünlerin hasadı, bunun pazara taşınması ve satışı ile yeniden evlere taşınması ciddi maliyetler oluşturuyor. Bu durum vatandaşları zor durumda bırakıyor. Uzun sürecek kış mevsimi için şimdiden hazırlıklara başlayan vatandaşlar, yüksek sebze fiyatları ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca yaz mevsiminin en önemli sebzelerinden olan kavun ve karpuzun ise yanına yaklaşılamıyor. Bir kavun ya da karpuzun 100 liranın üzerinde olması, vatandaşları yarım karpuz ya da çeyrek karpuz alımına yöneltiyor. Diğer meyvelerin tüketiminde de zorluklar yaşanıyor" şeklinde konuştu.
"TÜKETİCİ MARKETİ TERCİH EDİYOR"
Vatandaşın pazarı değil marketi tercih ettiğini kaydeden Mithat Direk," Bu yıl yurtdışına satışların sınırlı olduğu kiraz, mevsiminde 25-30 liradan satılırken, diğer meyvelerin de 30 lira düzeyinde satıldığı görülüyor. Bu tür yüksek fiyatların yaşanmasında ürünlerin tarladan sofraya ulaşımında defalarca taşınması yanında işçilik ücretlerinde meydana gelen artışların da etkisi bulunuyor. Bununla birlikte marketlerde yapılan dökme sebze meyve satışlarının pazar fiyatlarına göre uygun olduğu görülüyor. Nerede ise pazarla aynı fiyatla satılan ürünlerin satın alımında birçok tüketici marketleri tercih ediyor. Seçme özgürlüğü, kredi kartı ile ödeme ve konforlu satın alma ortamının olması, tüketicileri pazarlardan, marketlere yöneltmiş durumda. Ancak yüksek fiyatların tüketicileri zorladığı, eskiden daha düşük bütçeler ile pazar alışverişlerini tamamlayanların bugünlerde bütçelerini artırmak durumunda kaldığı açıktır" diye aktardı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.