Özel Haber: Konya’da ekilmeyen arazi kalmayacak!
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayata geçirdiği ve tarım arazilerinin üretime kazandırılmasıyla ilgili çalışma Konya'da meyvelerini verdi.
Konya Haber: Tarım ve Orman Bakanlığı'nın hayata geçirdiği ve tarım arazilerinin üretime kazandırılmasıyla ilgili çalışma Konya'da meyvelerini verdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu projeyle birlikte Konya’da neredeyse ekilmeyen arazinin kalmadığını söyledi
Konya’da geçtiğimiz yıl kiralık tarla fiyatlarının yüksek olması çiftçinin üretimini etkilemişti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmayla birlikte tarımsal alanda kullanılmayan arazilerin yeniden tarıma kazandırılmasıyla Konya’da üretim arttı. Konya Ovası’nda toprakların büyük bir kısmının çorak olduğunu belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, toprakları daha verimli hale getirmek için mücadele edeceklerini vurguladı. Başkan Kırkgöz, Konya’da yoğun olarak organik madde kullanılması gerektiği noktasında da çiftçilere uyarıda bulundu.
"KONYA'DA ÇORAKLAŞMA ORANI AZALDI"
Konya bölgesindeki toprakların çorak bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Başkan Burak Kırkgöz, "Konya bölgesindeki topraklarda uzun yıllardır tarım yapılması ve çok fazla miktarda gübre kullanılması toprağın çoraklaşmasına neden oldu. Konya’daki topraklarda organik madde oranı çok düşük. Çiftçilerin bu toprakları düzeltebilmeleri için organik gübreleri ve hayvan gübrelerini yoğun olarak kullanması gerekiyor. Şu anda bakanlığın organomineral ürünlere büyük bir desteği söz konusu. Bu desteklerden yaralanarak toprakların organik maddesinin arttırılması ileriki dönemlerde verim artışına ve gübre kullanımında azalmalara neden olacak. Çiftçilerimiz ziraat mühendisleri ile diyalog halinde oldukları ve gübrelerde tasarrufa gidip bilinçli şekilde gübre kullandıkları için çoraklaşma oranının biraz daha azaldığını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
"KONYA'DA EKİLMEYEN ARAZİ ÇOK AZ"
Bu yıl Konya'da ekilmeyen arazinin çok az olduğunu söyleyen Başkan Burak Kırkgöz, "Geçen yıl arazi kiralarında çok ciddi bir artış oldu. Çiftçilerimizde bu konuda büyük sıkıntılar çekti ve arazi kiralarının çok yüksek olduğunu söylediler. Bu yıl ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da söylediği gibi tarımsal alanda kullanılmayan arazilerin tekrardan tarıma kazandırılmasıyla ilgili bir çalışma başlatıldı. Şu anda Konya bölgesinde ekilemeyen arazi yok denecek kadar az seviyede. Çoğu arazide çiftçilerimiz tarım ile ilgili çalışmalara devam ediyor" diye aktardı.
“AYÇİÇEĞİ VE MISIR REKOLTESİNDE DÜŞÜŞ OLABİLİR"
Başkan Kırkgöz, Konya'da etkili olan hava sıcaklıklarının ayçiçeği ve mısır rekoltesinde düşüşe neden olabileceğini vurguladı. Kırkgöz, “Bu yıl nisan ayındaki yağışlar özellikle hububat alanları için çok verimli oldu. Bu yağmurların arkasından gelen sıcak hava dalgası ülkemizde olduğu gibi Konya bölgesinde de ciddi anlamda kendisini hissettirdi. Özellikle yeşil mahsul dediğimiz mısır, ayçiçeği ve pancar bitkileri sıcaklıklardan etkilendi. Sıcaklıkların aşırı derecede artması bitkilerin strese girmesi gibi sonuçlar doğurdu. Bu durum bitkilerin verimlerine yansıyacak gibi görünüyor. Özellikle mısır bitkisinde uç boşluğu dediğimiz boşlukların çok fazla olduğunu görebiliyoruz. Ayçiçekte ise döllenme zamanında oluşan sıcak hava bitkilerdeki çiçek kurumalarına ve danelerin tam anlamıyla kendilerini dolduramamalarına neden oldu. Pancardaki su ve sıcaklık stresi bitkilerin kendini kapatmasına ve yumru oluşumlarının biraz daha gecikmesi gibi sonuçları oldu. Bu dönemden sonra pancarda bir sıkıntının olacağını düşünmüyoruz. fakat ay çiçeği ve mısır rekoltesinde düşüş olacağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.
"ÇİFTÇİLER MISIR FİYATINI YETERSİZ BULUYOR"
Başkan Kırkgöz, TMO tarafından ton başına 6 bin lira olarak açıklanan mısır fiyatını çiftçilerin yetersiz bulduğunu söyledi. Kırkgöz, “Mısır fiyatının biraz daha yüksek olması bekleniyordu çiftçiler açıklanan fiyatı yetersiz buldular. Fiyatlar, politikalar ve dünya piyasası göz önünde bulundurularak açıklanıyor. Ülkemizde artan maliyetlerden dolayı bu yıl iklimden kaynaklı verim düşüklükleri de üst üstüne eklendiği zaman fiyatların 7 bin TL civarında açıklanması veya ekstra mısır bitkisine destek tarzında bir uygulamanın yapılmasını bakanlıktan talep ediyoruz. Ayrıca ödemeler konusunda çiftçilerimiz bu yıl TMO'dan vadelerin biraz daha kısalmasını ödemelerin erken dönemde yapılmasını bekliyorlar. Çünkü tarım camiası genellikle vadeli ticaretin döndüğü bir sektör. Bayi meslektaşlarımızın mağdur olmamaları için TMO’nun ödemelerini 30 günden 15 güne düşürmesini talep ediyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.