Özel bireylerin iş hayatına katılımı Konya’da konuşuldu
Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi, özel gereksinimli bireylerin meslek eğitimi ve istihdam süreçlerini ele alan seminer düzenledi.
Meram Belediyesi tarafından hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi (DOSD Meram), aralık ayı seminerinde Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Karasu’yu ağırladı. Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, özel gereksinimli bireylerin meslek eğitimi ve istihdam süreçleri ele alındı.
Seminere, özel bireylerin aileleri, üniversitelerin özel eğitim bölümü öğrencileri ve akademisyenler yoğun ilgi gösterdi. Prof. Dr. Necdet Karasu, “Meslek Eğitimi ve İstihdam” başlıklı konuşmasında, özel gereksinimli bireylerin güçlü yönlerinin keşfedilmesi, eğitimi ve iş hayatına kazandırılmaları konularında önemli bilgiler verdi.
İSTİHDAM SÜREÇLERİ VE YASAL DÜZENLEMELER
Prof. Dr. Karasu, özel gereksinimli bireylerin meslek edinme sürecinde ailelerin ve eğitmenlerin rollerine vurgu yaptı. Türkiye’de engelli bireylerin istihdamını destekleyen yasal düzenlemeleri de aktaran Karasu, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30. maddesine dikkat çekerek şunları söyledi:
“İşverenler, özel sektör işyerlerinde %3, kamu işyerlerinde ise %4 oranında engelli birey istihdam etmekle yükümlüdür. Ayrıca %2 oranında eski hükümlü ya da terörle mücadelede malul sayılmayacak şekilde yaralanan bireyler de istihdam edilmektedir. Engelli bireyler, yetkili sağlık kuruluşlarından alacakları engelli sağlık kurulu raporuyla İŞKUR’a kayıt yaptırabilir.”
KATILIMCILARDAN YOĞUN İLGİ
Seminerin sonunda katılımcılar, Prof. Dr. Karasu’ya sorularını yöneltme ve kendi deneyimlerini paylaşma fırsatı buldu. Program, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
DOSD Meram, düzenlediği etkinliklerle özel gereksinimli bireylerin topluma kazandırılması ve ailelerin bilinçlendirilmesi konusunda önemli bir misyon üstleniyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.