Mükemmel lezzet: Konya usulü tirit tarifi

Konya usulü tirit, Tirit, ülkemizde çok beğenilen ve sevilerek yenilen bir yemek türüdür. Tirit yemeği yöreden yöreye çok farklılık göstermektedir. Hatta aynı yörede bile farklı türlerde de olabilmektedir.

Mükemmel lezzet: Konya usulü tirit tarifi
Yayınlanma:

Konya usulü tirit, Tirit, ülkemizde çok beğenilen ve sevilerek yenilen bir yemek türüdür. Tirit yemeği yöreden yöreye çok farklılık göstermektedir. Hatta aynı yörede bile farklı türlerde de olabilmektedir.

Konya yöremizde de tirit çok sevilen ve çok tercih edilen bir yemek, Konya'da evlenen gençlerin düğünlerinde de yer alan bu yemeğin, Konya usulü tarifi sizlerle...

KONYA TİRİT KEBABI İÇİN MALZEMELER:

500 gram kuzu eti
2 adet kuru soğan
500 gram yoğurt
2 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 adet bayat ekmek
4-5 diş sarımsak
Kimyon
Karabiber
Tuz

KONYA TİRİT KEBABI HAZIRLANIŞI:

• Öncelikle kuşbaşı boyutunda doğradığımız eti tenceremize alıyoruz ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavuruyoruz.
• Sonra üzerini iki parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyonu ekliyoruz.
• Daha sonra etler yumuşayıncaya kadar düdüklü tenceremizde pişiriyoruz.
• Arından bayat ekmeklerimizi dilimliyoruz. Sonra fırında kıtırlaşana kadar bekliyoruz ve 2 cm kare olacak şekinde keserek tabağa alıyoruz.
• Haşladığımız etleri ocaktan almadan 10 dk kadar önce tereyağı, tuz ve karabiberimizi ekliyoruz.10 dakika sonra alıyoruz.
• Etin suyu ile beraber ekmeklerin üzerine eti döküyoruz.
• Etlerin üzerine sarımsaklı yoğurdu koyuyoruz. Sonra üstüne soğanlarımızı ilave ediyoruz.
• Közlediğimiz domatesleri ve biberleri irice doğruyoruz. Ardından üzerine koyuyoruz. Son olarak maydanozu doğrayıp üzerine serpiştiriyoruz.
• En son tereyağı eritiyoruz ve servis tabaklarının üzerine döküyoruz.

Afiyet Olsun…

Konya Tirit Kebabının can alıcı özelliklerinden ilki etin kuzu olarak tercih edilmesidir. Bölgesel olarak değişen tarifin Konya’da kendini öne çıkardığı diğer önemli özellikler ise şunlardır;

Kurumaya yakın bayat ekmek veya pide tercihi

Tabak dizilimi yapılırken etten sonra sumakla yoğrulmuş soğan dokunuşu

Ayrıca üzerine sos olarak dökülen yoğurdun mutlaka sarımsaklı oluşu

Vitamin deposu maydanozun son yardımcı ve görsel hoşluk olarak eklenmesi

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.