Köy kültürünün aynası: Hadim'de geleneksel pekmez yapım etkinliği

Hadim'in Yağcı Mahallesi'nde köy sakinleri, 50 yıllık şırahanede imece usulüyle pekmez yapımına devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle üzümler ezilerek kaynatılan pekmez, kış aylarında tüketmek ve satmak üzere hazırlanıyor.

Köy kültürünün aynası: Hadim'de geleneksel pekmez yapım etkinliği
Yayınlanma:

Konya'nın Hadim ilçesine bağlı Yağcı Mahallesi'nde köy sakinleri, 50 yıllık şırahanede bir araya gelerek geleneksel yöntemlerle pekmez üretiyor. Ortak kullanım alanında gerçekleştirilen pekmez yapımında, üzümler imece usulü ezilerek dış mekandaki köy ocağında kaynatılıyor.

Köy halkı, üzümleri bir araya getirerek kış aylarında tüketmek ve satmak amacıyla pekmez hazırlama sürecine katılıyor. Köydeki komşularla birlikte çalıştıklarını belirten Mehmet Karaman, “Tahminen bir tona yakın üzümden 200 kilo pekmez çıkıyor. Yani beşte bir civarında bir üretim oluyor. Emek yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz” dedi.

Yağcı Mahalle Muhtarı Mehmet Buğdaycı ise, “Köyümüz tarıma ve üretime dayalı bir köydür. Yöreye özgü üzümlerimiz, köyümüze ait geleneksel yöntemlerle gölge kurusu üzümü ve pekmez yapımında kullanılıyor. 50 yıllık şırahane ve ocağımızda köy sakinleri, birbirlerine yardımcı olarak üzümlerini kazanlarda kaynatarak pekmez haline getiriyor. Pekmez kaynatma işlemi sonrasında, soğumaya bırakılan pekmezlerin yüzünden alınan köpükler, yardıma gelen komşulara ve köyün çocuklarına ikram ediliyor. Bu lezzet, ekonomik olarak kullanılmasa da üretim sırasında tüketilen eşsiz bir tat” şeklinde konuştu.

Köyün geleneksel pekmez yapımının, yerel kültürü ve dayanışmayı güçlendiren bir etkinlik olduğu ifade ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.