KOSAM: Göçmen İşgücü Türkiye'nin Ekonomik Büyüme Stratejisidir
Kalkınma Odaklı Stratejik Araştırmalar Merkezi (KOSAM), Türkiye'nin göçmen işgünün ekonomiye katkısını analiz eden bir rapor yayınladı.
KOSAM tarafından hazırlanan "Göçmen İşgücünün Ekonomik Etkileri" adlı raporda, göçmen işlerin niteliği, hangi sektörlerde çalıştıkları ve göçmen çalışma hayatına yönelik ekonomik politikalar, değerlendirildi.
Rapora göre, göçmenler en çok tarım, inşaat, imalat ve hizmet sektöründe çalışıyor. Aynı zamanda göçmenler girişimcilik faaliyetleri ile de Türkiye'ye yatırım yapıyor.
Raporda belirtilen bilgilere göre Suriyeli göçmenler, Türkiye'de kurduğu 4000'den fazla şirket, ihracat ve yatırım ağları güçlendiriyor.
Ekonomiye, Kayıtlı Göçmen Fayda Kayıt Dışı Göçmen Zarar Veriyor
Kayıtlı istihdamla çalışan göçmenler, yerel ekonomiye güç ve sosyal yaşama güvenlik sağlarken kayıt dışı çalışma hukuki belirsizler sorun yaratıyor ve işgücünün verimini düşürüyor.
KOSAM Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Can Başaran, rapora ilişkin değerlendirilmesinde "Türkiye, göçmen işgücünü 'sorun' değil, 'stratejik kaynak' olarak görmelidir." bulundu.
Başaran, "Ancak katkıyı maksimize etmek için acilen yapısal adımlar atmalıyız." Dedi.
Başaran'ın açıkladığı yapısal adımlar:
- Akredite göçmen çalışma vizesi
- Kayıtlı istihdam teşvikleri
- Sektörel kota sistemi
- Göçmen girişimcilik fonu
KOSAM'ın daha önce yayınlanan raporlarına da değinen Başaran, demografik dönüşüm ve işgücü haraketliliğinin, küresel ekonomilerin en kritik gündem maddelerinden biri olduğunu vurguladı.
Başaran" Göç yönetilirse, ekonomik büyümenin de tetikleneceğine inanıyoruz." diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.