Konya’nın eşsiz lezzeti: Yağ somunu nasıl yapılır?

Konya'nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, "Anadolu'nun pizzası" olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor. Peki bu inanılmaz lezzetli sıcacık, erimiş küflü peynirli yağ somunu nasıl yapılır? İşte tarifi…

Konya’nın eşsiz lezzeti: Yağ somunu nasıl yapılır?
Yayınlanma:

Konya'nın yemek kültüründe vazgeçilmez bir yeri olan, "Anadolu'nun pizzası" olarak da anılan yağ somunu, lezzetiyle damaklarda eşsiz tatlar bırakıyor. Peki bu inanılmaz lezzetli sıcacık, erimiş küflü peynirli yağ somunu nasıl yapılır? İşte tarifi…

1617700277.jpg

Tarihi ve kültürel birçok destinasyonu ziyaret etmek amacıyla Konya`ya gelen yerli ve yabancı turistler, aynı zamanda gastronomi şehri olan kentin ünlü lezzetlerinden yağ somununu tatmadan gitmiyor. Konya halkınca da yoğun tüketilen ve özellikle sabah namazından sonra tercih edilen lezzeti, ustaları büyük bir özveriyle kahvaltılara yetiştiriyor. Hünerli ellerde enfes bir tada dönüşen yağ somunu, fırından çıktığı anda eşsiz kokusuyla etrafı sarıyor. Mayalı etli ekmek hamurundan hazırlanan somun, taş fırında bir süre pişirildikten sonra bol miktarda tereyağıyla buluşturularak tercihe göre içi hazırlanıyor. Tekrar üzerine eritilmiş tereyağı sürülüp bol miktarda susam ve çörekotu atılan yağ somunu yeniden fırına sürülerek iyice kızardıktan sonra servise hazır hale geliyor.

Vatandaşların isteğine göre küflü peynirli, tulum peynirli, pastırmalı, sucuklu, kavurmalı, ballı, helvalı gibi 10 farklı çeşitte yapılan yağ somunu, adını içine ve üstüne bol miktarda sürülen tereyağından alıyor.

maxresdefault.jpg

KONYA YAĞ SOMUNU TARİFİ:

MALZEMELER

Hamuru için:
Kuru maya
Toz şeker
Ilık su
Un
Tuz

İç harcı:
Konya küflü peyniri
Kaşar peynir

Üzeri için:
Tereyağı
Susam
Çörek otu

YAPILIŞI

Hamurumuzu açtıktan sonra susam ve çörek otunu da üzerine ekleyerek ( yapışmaları için hamuru suyla hafif ıslatın) bazlamamızı fırında pişiriyoruz. Üzeri kabardıktan sonra fırından alıp arasını bir bıçak yardımıyla kesiyoruz. Biraz daha üst kısmı ince alt kısmı kalın olabilir. İçerisine önce küflü peyniri sonra da rendelediğimiz kaşarı isteğe bağlı oranda koyuyoruz. Peynirlerin en azından üstünü kaplayacak şekilde olması dolu dolu bir tat almamızı sağlar. Dileyen daha çok peynir çeşidi de tercih edilebilir.
Peynirleri ekledikten sonra üst kısmını kapatıp üstüne tereyağını bolca sürüp ekleyerek fırında alt üst ayarda kaşarların eriyip üzerinin kızarmasına kadar tekrar pişiriyoruz.

AFİYET OLSUN...


Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.