Konya'nın damak çatlatan lezzeti! Kikirdek çorbası...

Konya'nın damak çatlatan lezzeti olan kikirdek çorbasının tarihi çok geçmişe dayanıyor. Hatta öyle ki bu çorba unutulmaya yüz tutmuş yemekler arasında yer alıyor. Peki, kikirdek çorbası nasıl yapılıyor? İşte tarifi...

Konya'nın damak çatlatan lezzeti! Kikirdek çorbası...
Yayınlanma:

Konya Haber: Konya'nın damak çatlatan lezzeti olan kikirdek çorbasının tarihi çok geçmişe dayanıyor. Hatta öyle ki bu çorba unutulmaya yüz tutmuş yemekler arasında yer alıyor. Peki, kikirdek çorbası nasıl yapılıyor? İşte tarifi...

Malzemeler: (Dört kişilik) (Eriştesi için:) 1 yumurta, tepeleme 2 yemek kaşığı un, yarım çay kaşığı tuz; 2 su bardağı su, 1 çay kaşığı tuz, 1,5 su bardağı süzme yağlı yoğurt, 2 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı tereyağı, kırmızıbiber, karabiber, nane; (kikirdeği için:) 1 yumurta, tepeleme 2 yemek kaşığı un, yarım çay kaşığı tuz ve kızartmak için 1 yemek kaşığı tereyağı.

Yapılışı: Bir kaba kırılan yumurtaya tuz ve un ilavesiyle katı bir hamur elde edilir. Bu hamur oklavayla erişte yufkası gibi açılıp 1 cm²lik kareler hâlinde kesilir.

Kesilen erişte dinlenirken, 2 su bardağı su bir tencereye konularak kaynamaya bırakılır. Su kaynamaya başladığında tuz ve erişteler ilave edilir (Erişte kesilirken dışarıda bırakılan yufkanın kenar kısımları da ufak ufak kesilerek türlü çorbalarda değerlendirildiği gibi, günümüzde erişte yerine fiyonk makarna da kullanılmaktadır).

Erişteler kaynarken sarımsak ilave edilen yoğurt, bir fincan suyla inceltilir. Diğer yandan bir kaba kırılan yumurtaya tuz ve un eklenerek yine katı bir hamur elde edilir. Bu hamur eller marifetiyle en fazla 1 cm çapında olacak şekilde yuvarlanır.

Oluşan hamur çubuğu yarımşar santim uzunluğunda kesilerek parçalara ayrılır. Bu parçalar bir tavada tereyağı ile kıpkırmızı kızartılır. Haşlanan makarna olduğu gibi sarımsaklı yoğurda boca edilip, iyice karıştırılır.

Bulamaç kıvamındaki bu karışıma kikirdekler eklenip, üzeri –zevke göre- kırmızıbiber, karabiber ve -taze veya kuru- nane ile süslenerek yahut kızartılmış tereyağı dökülerek sıcak sıcak servis yapılır (Çorba soğutulacak olursa, kikirdekleri yumuşayacağından özelliği kalmaz).

Kaynak:Haber Kaynağı

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.