Konya'nın Akmanastır'ı turizme kazandırılıyor
Konya’nın Selçuklu ilçesi tarihi Sille Mahallesi yakınlarında bulunan, kaya içine oyularak yapılan Akmanastır, askeri alan statüsünün kaldırılmasının ardından ilk kez görüntülendi.
Tarihi manastır, Kapadokya’daki mimari yapılara benzeyen kaya içine oyulmuş kilise, şapel, ayazma, rahip odaları ve mescit gibi bölümleriyle dikkat çekiyor. 11. yüzyılda yenilendiği belirtilen Akmanastır, Hristiyan tarihi kaynaklarında “Aziz Khariton Kilisesi” olarak geçiyor.
KAPADOKYA’YI ANDIRAN KAYA MİMARİSİ
Akmanastır’ın merkezinde, dört payeli ve kemerli bir yapı olan kaya kilise bulunuyor. Kilisenin boyu 20 metre, genişliği ise 13 metre. Bizans mimarisi özelliklerini taşıyan yapı, o dönemin dini ve kültürel zenginliğini yansıtıyor.
Manastırın en dikkat çekici bölümlerinden biri ise ayazma. Dere kenarındaki menfezden dar bir merdivenle inilen bu bölüm, Hazreti Mevlana’nın ibadet ettiği kutsal bir alan olarak biliniyor.
DÜNYA ÜZERİNDE EŞİ BENZERİ AZ: MANASTIR İÇİNDEKİ MESCİT
Selçuklu döneminde büyüyen manastır, İslam ve Hristiyanlık arasındaki kültürel etkileşimin önemli bir simgesi. Hazreti Mevlana’nın sıklıkla ziyaret ettiği bilinen manastırda, 7 gün 7 gece ibadet ettiği belirtilen bir mescit de bulunuyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, dünyada içinde mescit bulunan sadece üç manastır bulunduğunu vurgulayarak, Akmanastır’ın bu yönüyle eşsiz olduğunu ifade etti.
ASKERİ ALAN STATÜSÜ KORUMA SAĞLADI
1927’den itibaren 47. Mühimmat Bölük Komutanlığı Şehir Er Ali Bağcı Kışlası’nın sınırları içinde yer alan Akmanastır, bu durum sayesinde uzun yıllar iyi korunmuş. 1998 yılında “Korunması Gerekli Kültür Varlığı” olarak tescillenen manastır, askeri kışlanın Çumra’ya taşınmasıyla gün yüzüne çıktı.
TARİHİ GALERİLER BÜYÜLÜYOR
Manastır çevresindeki kaya oyma mühimmat galerileri de dikkat çekiyor. Her biri 65 metre uzunluğunda olan 14 galeriyi birbirine bağlayan koridorlar ve metrelerce yükselen havalandırma bacaları, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye aday. Aydınlatılmış yapısıyla tuz mağaralarını andıran bu galerilerin inşa tarihi ise hala bilinmiyor.
TURİZM İÇİN BÜYÜK POTANSİYEL
Uzun yıllar askeri bölge olduğu için ziyarete kapalı kalan Akmanastır, günümüzde hem yerli hem yabancı turistler için cazip bir destinasyon olarak öne çıkıyor. Mimiroğlu, manastırın hem Hristiyanlık hem de İslam tarihi açısından önemli bir merkez olduğunu belirterek, turizme kazandırılmasının bölgeye değer katacağını ifade etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.