Konya'dan sağlık alanında devrim
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, yenidoğan yoğun bakım ünitelerindeki prematüre bebeklerin hastalıklarını tespit edebilen yenilikçi bir yapay zeka destekli program geliştirdi.
İki yıl süren geliştirme sürecinin ardından, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde kullanılmaya başlanan program, prematüre bebeklerin vücutlarındaki termal değişimleri analiz ederek hastalık teşhisi koyabiliyor. Ceylan, yazılımın 4 binin üzerinde termal veri toplayarak, dünyadaki en büyük veri tabanı üzerinde çalıştığını ve bu sayede hastalıkları yüzde 95 doğruluk oranı ile sınıflandırabilen bir yapay zeka algoritması geliştirdiklerini belirtti.
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Konak, bu teknolojinin prematüre bebeklerde erken tanı ve etkin tedavi sağlamak adına büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade etti. Prematüre bebeklerin çok hassas olduklarını vurgulayan Konak, "Daha az tetkik ile erken tanı, daha etkin tedavi sağlar. Erken doğan bebeklerde kan alma gibi işlemleri en aza indirgemek bile büyük bir başarıdır" dedi.
Geliştirilen bu yazılım, özellikle ölümcül olabilecek hastalıkların erken teşhisinde büyük rol oynayarak, yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan doktorlara büyük fayda sağlaması bekleniyor. Program, bebeklerin tedavi sürecinde erken müdahale ve daha az invasif tedavi imkanı sunarak, sağlık profesyonellerini de heyecanlandırıyor.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.