Konya’da yapağı kalitesini arttıracak ileri düzey proje hayata geçiyor!
Yapağının kalitesini artırmayı amaçlayan projelerle, küçükbaş hayvancılık altyapısının geliştirilmesi hedefleniyor.
HAYVANCILIKLA TARIMA DAYALI SANAYİ DESTEKLENECEK
2026 yılı projeleriyle hayvancılık alanının yanı sıra tarıma dayalı sanayinin de ön plana çıkarılacağına vurgu yapan Karakoyunlu, sektördeki yatırımların ve kamunun destekleyici çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bu alandaki başvuruların açık olduğunu ve potansiyel artırıcı faaliyetleri desteklediklerini sözlerine ekledi.
2024 yılında gerçekleştirilen Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı’nın sonuçlarına dayanarak, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (KOP BKİ) tarafından yapağı üretiminin endüstriye kazandırılması ve katma değerli ürün üretimi için önemli adımlar atılmaya devam ediliyor.
YAPAĞI YÖNLÜ MERİNOS IRKI ELİT SÜRÜ OLUŞTURMA PROJESİ
Konya’da düzenlenen ve Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı'nın sonuçlarını somutlaştıracak adımlar, KOP BKİ ve Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle atılmaya başlandı. Protokoller, KOP BKİ Başkanı Dr. Murat Karakoyunlu ve Enstitü Müdür Vekili İlker Topal tarafından imzalandı.
Törende konuşan Dr. Murat Karakoyunlu, Türkiye’nin köklü küçükbaş hayvancılık kültürüne sahip olduğunu ve bu hayvanlardan elde edilen yün/yapağının potansiyelinin eskisi kadar değerlendirilmediğine dikkat çekti. Karakoyunlu, “Gelişen teknolojiler ve değişen tüketim alışkanlıkları, yapağının potansiyelini değerlendirmeyi zorlaştırsa da yapağı, yüksek katma değere sahip bir üründür. Bu gerçeği, Ulusal Yün ve Nanoteknoloji Çalıştayı'nda daha net bir şekilde gördük” dedi.
İŞ BİRLİKLERİ VE PROJELERLE YAPAĞI POTANSİYELİ ARTACAK
Başkan Karakoyunlu, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin sürdüğünü belirtti. Bu iş birliği ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün küçükbaş hayvancılık altyapısına katkı sağlayarak projenin kapsamını genişleteceklerini ifade etti.
Ayrıca, yapağının kalitesini artırmaya yönelik 2024 ve 2025 yıllarında uygulamaya koydukları projelerle, merinos cinsi koyunların yapağı kalitesinin analizini yapacak cihazlar temin edeceklerini söyledi. Projeler, yün ve tekstil sektöründe yüksek kaliteyi hedeflerken, kozmetik ve ilaç sektörlerinde de yünün değerlendirilmesini amaçlıyor. Bu sayede üreticilerin gelir kaynaklarını çeşitlendirmeyi, Türkiye'nin yün ihracatını artırmayı ve küresel pazarda rekabet gücünü yükseltmeyi hedefliyorlar.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.