Konya'da tarih yeniden yazıldı: Fatih Sultan Mehmet’in gizemli stratejileri

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen Selçuklu Salı Sohbetleri kapsamında gazeteci, eğitimci ve yazar Ali Erkan Kavaklı, Türk tarihinin zirve ismi Fatih Sultan Mehmet’i ilgiyle anlattı.

Konya'da tarih yeniden yazıldı: Fatih Sultan Mehmet’in gizemli stratejileri
Yayınlanma:

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen Selçuklu Salı Sohbetleri kapsamında gazeteci, eğitimci ve yazar Ali Erkan Kavaklı, Türk tarihinin zirve ismi Fatih Sultan Mehmet’i ilgiyle anlattı. Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleşen etkinlikte, Konya Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü açılış konuşmasını yaptı. Dr. Güçlü, Fatih Sultan Mehmet’in Türk tarihinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak, “Fatih, çağ açmış ve çağ kapatmış bir Sultandır ve batılılar onu Büyük Kartal olarak anarlar” dedi.

Kavaklı, konuşmasına futbolcuların hayatını konu alan kitapların yaygınlığını örnek vererek, tarihimizin büyük şahsiyetleri hakkında yeterince eser bulunmadığını belirtti. “Fatih Sultan Mehmet Han’ın, ‘Bizim yaptıklarımıza onların hayalleri yetişemez’ sözü ne büyük bir idealdir” diyerek Fatih Sultan Mehmet’in ideallerine dikkat çekti.

Osmanlı İmparatorluğu’nun aşiretten cihan devletine dönüştüğünü belirten Kavaklı, Fatih Sultan Mehmet’in Doğu Roma İmparatorluğu’nu yıktığını ve Batı Roma İmparatorluğu’nu da yıkmayı hedeflediğini söyledi. “Fatih idealistti ve mefkure sahibiydi. Onu harekete geçiren şey imanıydı. Çok iyi hocalar tarafından yetiştirilmişti ve Peygamber Efendimizin övdüğü Sultan olmayı kafasına koymuştu” şeklinde konuştu.

whatsapp-image-2024-08-15-at-13-49-02.jpeg

Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey’in İstanbul’u fethetme arzusuna dikkat çeken Kavaklı, “Osman Bey evlâdı Orhan Bey’e, ‘İstanbul’u gülzâr yap’ diye vasiyet etmişti. Fatih Sultan Mehmet’e kadar Osmanlı sultanlarının hepsi İstanbul’u fethetme planları yapmıştı ama fetih Fatih’e nasip oldu” dedi.

Fatih Sultan Mehmet’in Akşemsettin, Molla Gürâni gibi hocalar tarafından eğitildiğini, İtalyan öğretmenlerden tarih ve dil dersleri aldığını ifade eden Kavaklı, “İyi bir Sultan olmanın yanı sıra ilim ve bilim insanıydı. Şahin toplarının ve Havan toplarının projelerini çizip döktürdü” diye ekledi. Ayrıca, Yıldırım Beyazıt’ın Anadolu Hisarı’nın karşısına Rumeli Hisarı’nı yaptırmak için özel bir plan yaptığını ve Bizans İmparatoru’na avlak sahasında dinlenme yeri yaptırmak için bir postluk yer istediğini belirtti.

Fetih sırasında Bizans surlarının su hendeklerinin doldurulması ve İstanbul’un muhafazasının güçlükleri hakkında bilgi veren Kavaklı, Fatih Sultan Mehmet’in fetih tarihini doğru tahmin eden Akşemsettin’e gönderdiği pusuladan bahsetti. “Fetih ne zaman gerçekleşecek?” sorusuna Akşemsettin gününü ve saatini yazarak cevap verdi ve sonrasında fetih tarihinin nasıl belirlendiğini açıkladı.

Kavaklı, Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde Doğu Roma İmparatorluğu’nu yıkan Fatih Sultan Mehmet’in Ortodoksları Katoliklerin kucağına itmemek için Patrikhaneye sahip çıktığını, Sultan Süleyman’ın da benzer bir siyaseti uyguladığını belirtti. “Fatih Sultan Mehmet, Bizans eserlerinden daha üstün eserler yapmaya gayret etti ve bu hedefe Mimar Sinan ulaştı” dedi.

Etkinlik sonunda, Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit, Ali Erkan Kavaklı’ya kitap ve tablo takdim etti. Kavaklı da dinleyicilere kitaplarını imzalayarak etkinliği sonlandırdı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.