Konya'da metil alkol zehirlenmeleri artıyor

Metil alkol zehirlenmeleri artışta! ATUDER Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sahte içkinin en düşük dozda bile ölümcül olduğunu vurguladı: "Tedbir almak için çok geç olmadan acil servise başvurun!"

Konya'da metil alkol zehirlenmeleri artıyor
Yayınlanma:

Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, son dönemde sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin artış gösterdiğini belirterek, metil alkolün (metanol) en düşük dozlarda bile ölümcül ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Cander, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, sahte içki zehirlenmelerinin özellikle kasım ve aralık aylarında yoğunlaştığını ifade etti. Hastanelere başvuruların arttığını ve bu yıl zehirlenmelerin pik yaptığını söyleyen Cander, "Metil alkol en tehlikeli zehirlenmelerden biri. Bugünlerde birçok vatandaşımızı kaybettiğimizi duyuyoruz. Durum oldukça endişe verici" dedi.

SESSİZ TEHLİKE: METİL ALKOL

Sanayide yaygın olarak kullanılan metil alkolün kolay erişilebilir olması nedeniyle sahte içki üretiminde tercih edildiğini ifade eden Cander, bu maddenin içki haline getirildiğinde "çok zehirli bir içecek" ortaya çıktığını belirtti.

Metil alkolün tüketildikten bir saat içinde kana karıştığını ve başlangıçta fark edilmesinin zor olduğunu ifade eden Cander, "Sessiz dönem" olarak adlandırılan bu sürecin 30 saate kadar uzayabildiğini söyledi. Zehirlenmenin belirtileri arasında bulantı, kusma, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi semptomların yanı sıra göz problemlerinin öne çıktığını belirten Cander, "Işıktan korkma, bulanık görme ve körlüğe kadar ilerleyen bir süreç yaşanabiliyor. Metil alkolün vücutta asite dönüşmesi göz sinirlerine ciddi zarar veriyor. Zehirlenmelerin yüzde 25'inde kalıcı görme kaybı meydana geliyor" dedi.

TÜM ORGANLAR ETKİLENİYOR

Zehirlenmenin ilerleyen evrelerinde vücutta asidin birikmesi sonucu "asidoz" olarak adlandırılan tablonun ortaya çıktığını belirten Cander, bu durumun tüm organları etkilediğini vurguladı. Beynin de ciddi hasar gördüğünü belirten Cander, "Depresif etkiler ve parkinson gibi hastalıklara yol açabiliyor. Hastalar diyaliz ihtiyacı duyabiliyor. Ancak içmemek en güvenli önlemdir, çünkü belli bir aşamadan sonra durumu geri çevirmek mümkün değil" dedi.

TEHLİKELİ DOZ ÇOK DÜŞÜK

Cander, metil alkolün öldürücü etkisinin son derece düşük dozlarda bile görülebildiğine dikkat çekti: "Vücut ağırlığına bağlı olarak kilogram başına 0,1 mililitre metil alkol bile ölümcül olabiliyor. Bir mililitresi on katı etkiye sahip ve aynı şekilde öldürücü. Sahte içkilerle ilgili operasyonlarda yakalanan ürünlerin ciddi bir tehdit oluşturduğunu görüyoruz."

Cander, sahte içki ya da evde yapılan alkol üretiminden uzak durulması gerektiğini belirterek, şüpheli durumlarda zaman kaybetmeden acil servise başvurulmasını önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.