Konya'da kuş gribi alarmı! Tavuk eti ve yumurta ile ilgili açıklama
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Zafer Altınsoy, şehirde görülen kuş gribi hastalığı hakkında bilgi verdi.
Konya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Zafer Altınsoy, şehirde görülen kuş gribi hastalığı hakkında bilgi verdi. Altınsoy, kuş gribinin göçmen kuşların göç mevsiminde ortaya çıktığını ve 1997’den itibaren dünya genelinde yaygınlaştığını belirtti. Ülkemizin göçmen kuşların göç yolları üzerinde olması nedeniyle bu hastalığın risk altında olduğunu vurguladı.
HASTALIK VE RİSKLER
Hastalığın ilk olarak Ekim 2005’te Balıkesir’in Manyas ilçesinde tespit edildiğini ve Ocak 2006 itibarıyla Türkiye’nin çeşitli illerinde yayıldığını hatırlatan Altınsoy, “Hastalığın etkeni olan virüs, yaban ördekleri gibi göçmen kuşlar aracılığıyla köy tavuklarına ve açıkta beslenen kanatlı hayvanlara bulaşmaktadır. Açık alanda yapılan kanatlı yetiştiriciliği, kuş gribi riskini artıran en önemli faktördür” dedi.
KARANTİNA VE BİYOGÜVENLİK ÖNLEMLERİ
31 Ekim 2024 tarihinde Konya'nın Meram ilçesinde yumurtacı kanatlı ölümleri ile ilgili bilgi alındığını belirten Altınsoy, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı veteriner hekimlerin, ilgili işletmeden numune aldığını ve yapılan analizlerde Avian Influenza H5N1 (Kuş Gribi) virüsünün tespit edildiğini aktardı. Hastalığın görüldüğü işletme çevresindeki 10 kilometrelik alanda tüm kanatlı hayvanların karantinaya alındığı ve biyogüvenlik önlemlerinin artırıldığı ifade edildi.
GIDA GÜVENLİĞİ UYARISI
Kuş gribi virüsünün insana gıda yoluyla bulaşmadığını ve tavuk eti ile yumurta tüketiminde herhangi bir risk bulunmadığını vurgulayan Altınsoy, tüketicilerin, işletme numarası yazılı, üretim ve son kullanma tarihi belli olan yumurta ve tavuk etini tercih etmeleri gerektiğini söyledi.
VETERİNER HEKİMLERİN ROLÜ VE TALEPLER
Veteriner hekimlerin hem hayvan sağlığı hem de insan sağlığı açısından hijyenik ve güvenilir hayvansal ürün temini konusunda özveriyle çalıştığını belirten Altınsoy, “Veteriner hekimler, 200’den fazla zoonoz hastalık ile mücadele etmektedir. Sağlık çalışanı sayılmayan veteriner hekimlerin özlük hakları verilmelidir. Konya Veteriner Hekimler Odası, halkın güvenilir gıdaya ulaşması için çaba harcarken, üyelerimizin özlük hakları için de mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.