Konya'da Divan Edebiyatının kayıp yılları konuşuldu

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen Selçuklu Salı Sohbetleri'nde bu hafta, Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Demirbağ, Divan Edebiyatı konusunu ele aldı.

Konya'da Divan Edebiyatının kayıp yılları konuşuldu
Yayınlanma:

Konya Aydınlar Ocağı'ndan Divan Edebiyatı Üzerine Önemli Bir Sohbet

Konya Aydınlar Ocağı tarafından düzenlenen Selçuklu Salı Sohbetleri'nde bu hafta, Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Demirbağ, Divan Edebiyatı konusunu ele aldı. Demirbağ, 700 yıllık bir kültür olan Divan Edebiyatı'nın nesillerin bilgisinden silinmeye çalışıldığını ve müfredattan çıkarılmasının bir başarı gibi gösterildiğini vurguladı. "Divan Edebiyatı azametlidir, kaldırım taşı büyüklüğünde elmastır" ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-10-02-at-14-54-45-2.jpeg

Programın açılışında konuşan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, Osmanlı'nın gerileme dönemindeki aşağılık kompleksi ile ilgili olarak, 1910 yılında bu durumun zirveye ulaştığını belirtti. Güçlü, İngiliz Muhipleri Derneği'nin kurulmasıyla birlikte ünlü şairlerin ilk İngiliz Sefiri’ni karşılamak için sefirin atlarının yerinde kendilerini koşarak beygirlik yaptığını anlattı.

Nevzat Yeğin, Demirbağ ile askerlik yaptığını ve onun çalışmalarını takip etmeye özen gösterdiğini dile getirdi.

Ömer Demirbağ, Divan Edebiyatı'nın kötülenip aşağılandığını belirterek, bu edebiyatın 700 yıllık kesintisiz bir kültür mirası olduğunu ifade etti. Günümüzde 294 Divan şairinin yaşadığını ve yayınevlerinin bu şairlere yeterince ilgi göstermediğini belirten Demirbağ, "Kültür yok edilemiyor demektir" dedi.

83747138-2253-49e8-8ace-fb8114d6a1a6.jpg

Divan Edebiyatı'nın tarihçesine de değinen Demirbağ, Türklerin İslamiyet'i kabulüyle birlikte büyük bir kültürel dönüşüm yaşandığını belirtti. 13. yüzyılda Divan Edebiyatı'nın gelişmeye başladığını ve ilk şairlerden Sultan Veled'i örnek gösterdi.

Demirbağ, Divan Edebiyatı'nın sürekli bir gelişim içinde olduğunu, ünlü şairlerin yanı sıra, Osmanlı padişahlarının da bu edebiyatla ilgilendiğini vurguladı. 15. yüzyılda Türklerin Arap-Fars edebiyatını geçtiğini ve bu dönemde büyük bir kültürel yükseliş yaşandığını anlattı.

18. yüzyılda Divan Edebiyatı’nda gerileme görüldüğünü ifade eden Demirbağ, Cumhuriyet döneminde ise yeni edebi akımların ortaya çıktığını belirtti. Ancak, "Divan Edebiyatı azametlidir, büyüklükte elmastır" diyerek bu geleneğin önemine dikkat çekti.

Program sonunda Dr. Mustafa Güçlü ve Nevzat Yeğin, Ömer Demirbağ’a hatıra olarak kitap takdim etti. Aydınlar Ocağı Yönetim Kurulu Üyesi şair Tayyar Yıldırım da kendi imzalı kitaplarını hediye etti.

whatsapp-image-2024-10-02-at-14-54-45-3.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.