Konya’da bir hayat kurtaran kardeş bağışı
Konya'da 10 yıldır böbrek nakli için bekleyen 44 yaşındaki Ersin Çavdar, ağabeyinden aldığı böbrekle yeniden hayata tutundu.
Konya'da 10 yıldır böbrek nakli için bekleyen 44 yaşındaki Ersin Çavdar, ağabeyinden aldığı böbrekle yeniden hayata tutundu.
Aksaray'da çiftçilik yapan ve üç çocuk babası olan Çavdar, yıllarca böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi gördü, ancak uygun kadavradan organ bağışı bulamamanın zorluklarını yaşadı. Sonunda, ağabeyi Yasin Çavdar, "kardeşten öte yol yok" diyerek böbreğini bağışlamaya karar verdi ve bu adım, Ersin Çavdar'ın yaşamını değiştirdi.
"KARDEŞİM BANA İKİNCİ BİR HAYAT VERDİ"
Konya'daki Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılan başarılı nakil operasyonuyla hayata tutunan Ersin Çavdar, yaşadığı duygusal süreci şu sözlerle anlattı: "Ağabeyim, 'kardeşten öte yol yok' diyerek bana böbreğini bağışlama kararı aldı. Kendisi bana ikinci bir hayat verdi. Kelimelerle tarif edemeyeceğim bir duygu yaşadım." Sağlığının hızla iyiye gittiğini belirten Çavdar, birkaç gün içinde taburcu olacağını söyledi.
Böbrek nakli sonrası mutluluğu gözlerinden okunan Ersin Çavdar, organ bağışının önemine dikkat çekerek, "Kadavradan bağışlar çok önemli. Herkesin nakil bekleyenlere umut olması gerekiyor. Bu durum, cana can katmak gibi bir şey." ifadelerini kullandı. Kendisini hayata döndüren ağabeyine teşekkür eden Çavdar, organ bağışının artması gerektiğini vurguladı.
Bağış yapan ağabey Yasin Çavdar ise, kardeşinin yeni bir hayata başlamasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirtti. "Kardeşim sağlığına kavuştuğu için çok huzurluyum. Umarım daha fazla kişi organ bağışında bulunarak başkalarına yaşam şansı verir" dedi.
Nakil operasyonunu gerçekleştiren NEÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Zeki Tonbul, nakil sürecini detaylı bir şekilde anlattı. Prof. Dr. Tonbul, "Alıcı ve verici kardeşlerin hastaneye yatışı sonrası bir hafta süren tetkikler ve değerlendirmeler tamamlandı. Ardından cerrahi ekibimizle başarılı bir nakil gerçekleştirdik. Operasyondan iki gün sonra alıcının böbrek fonksiyonları normale yaklaştı" dedi.
Prof. Dr. Tonbul, organ bağışının önemine dikkat çekerek, "Organ nakli en ideal tedavi şeklidir. Ancak kadavradan organ bağışlarının artması gerekiyor. Medya ve otoriteler, organ bağışını özendirmeli ve vatandaşların bu konuda daha duyarlı olmalarını sağlamalı" dedi.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.