Konya Mevlânâ Dergâhı'nda bulunan motifteki sır ne? Uzman isim açıkladı...

Konya Mevlânâ Dergâhı'nda kapı üzerinde kilit taşında bir motif bulunuyor. Peki, bu motifteki sır ne? Uzman isim açıkladı... Detaylar haberde...

Konya Mevlânâ Dergâhı'nda bulunan motifteki sır ne? Uzman isim açıkladı...
Yayınlanma:

Konya Haber: Konya Mevlânâ Dergâhı'nda kapı üzerinde kilit taşında bir motif bulunuyor. Peki, bu motifteki sır ne? Uzman isim açıkladı... Detaylar haberde...

Konya Mevlânâ Dergâhı'nda tilavet odasında bulunan kapı üzerindeki kilit taşında bir ağaç motifi bulunmaktadır. Dr. Emel Esin yaptığı araştırmada bunun hurma ağacı olduğunu ve yaprakların birleştiği düğüm yerinde ise incir veya armut benzeri bir şekil bulunduğunu ifade etmektedir.

gkmb1y7wyaamdaz-001.jpg

Bu motif, kuru bir hurma ağacıdır. Hz Meryem'in Hz İsa'yı dünyaya getirirken, Allah tarafından yönlendirildiği ağaçtır.

gkmcqczwqaehd2k.jpg

Tilâvet Odası. Dergâhın Dâhil-i Uşşâk bölümünün önünde Kur’ân-ı Kerîm ve Mes̱nevî okunması için ayrılmış oda 17'inci yüzyılda yapılmış olup “bâb-ı şerif” denilen kapının yer aldığı giriş cephesi 19'uncu yüzyılda elden geçirilmiştir.

gkmbyvuwwaam59f.jpg

Kündekârî tekniğinde bitkisel bezemeli ahşap kapı kanatlarının üst panolarında Sultan Veled’in, “Öğüdüme candan kulak ver ey tâlip, ver de doğruluğun eşiğine baş koy” anlamındaki Farsça beyti işlenmiştir.

Mermer kapı lentosunun üzerinde Yusuf Akyurt’un 1927 tarihli kûfî “Konya Âsâr-ı Atîka Müzesi” yazısı, bunun üzerinde Molla Câmî’nin, “Bu makam âşıkların Kâbe’sidir, kim buraya noksan gelirse tamam olur” mânasındaki Farsça beyti, en üstte de hattat Mehmet Sâdık’ın 1291 (1874) tarihli “Yâ Hazret-i Mevlânâ” levhası bulunmaktadır.

Bu kare planlı odanın güney duvarında içerisi kafes şeklinde oyulmuş mermer söveli bir pencere vardır. Tilâvet odasından türbeye mermer lentolu ve yuvarlak kemerli açıklığa sahip, kanatları gümüş kaplı bir kapıdan girilir.

Kapı kemerinin kilit taşı üzerinde stilize bir hayat ağacı (palmet) kabartması yer alır. Üç panoya ayrılmış kanatlarının altında ve üstünde yazı panoları, ortada bitkisel motifli şemseler ve köşebentler bulunur. Bu kapı Sokullu Mehmed Paşa’nın oğlu Hasan Paşa tarafından 1008 (1599-1600) yılında yaptırılmıştır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.