KONYA HABER: Meram Yaka'daki bu mekanda özel bireyler topluma kazandırılıyor

Konya'nın Meram ilçesinde faaliyet gösteren ve Down sendromlu bireylerin öncelikli olduğu Karşıyaka Gökçem Balık Restaurant’ta engelli gençler garson ve kasiyer olarak istihdam ediliyor. Gençler burada hayatı ve kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyor.

KONYA HABER: Meram Yaka'daki bu mekanda özel bireyler topluma kazandırılıyor
Yayınlanma:

Gökçem Özel Çocuklar Eğitim ve Spor Kulübü Derneği Fikir Kurucusu Yasemin Devecioğlu’nun Meram Yaka’da açtığı restoran, kendi oğlunun da aralarında bulunduğu down sendromlu, zeka geriliği ve görme engelli olan gençlere iş imkanı sunuyor. Devecioğlu, “Şu an burada 10 tane özel gereksinimli birey istihdam ediliyor. Çocuklar pek çok kapsamda eğitim programlarından geçtiler. İletişim becerileri, hijyen eğitimleri, meslek eğitim becerileri, kendi hak ve özgürlüklerini koruma becerileri gibi. 2 bulaşıkhanede görevli olmak üzere, 3 barista ve salon görevlilerimiz mevcut. Çocuklarımız doğrama, kızartma, oranları ayarlama, mangalın ateşini kontrol etme, temizlik, servis açma, servis toplama becerilerinin hepsine sahipler. Ben çocuklarımdan çok memnunum” diye konuştu.

ozel1.jpg

“10 ÖZEL GEREKSİNİMLİ BİREY İSTİHDAM EDİLİYOR”

Yasemin Devecioğlu, özel gereksinimli bir bireyin annesi olduğunu ifade ederek, “Down sendromlu bir oğlum var. Eğitim alanında güzel eğitimler aldı fakat her şeyin yetmediğini gördük. Sosyal yaşantıda istediğimiz boyutta kabul görmemeyle alakalı sorunlar yaşıyorduk. Okul kabullerinde sorunlar, alt sınıflara gittiğinde dışlanmalar gibi sorunlarla karşı karşıya kaldık. Biz mücadelemizi devam ettirdik. 2015 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ‘Korumalı iş yeri’ teklifini bize aşıladı. Korumalı iş yeri farklı bir yönetmeliği gerektiren bir işletme türü. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı en az 8 zihinsel yetersizliği bulunan özel gereksinimli birey istihdam edilecek, yüzde 70 tanımın üzerinde olacak ve personelin yüzde 75’ini oluşturacak gibi bir oran var. 9 tane özel gereksinimli bireyle yola çıktık. Şu an burada 10 tane özel gereksinimli birey istihdam ediliyor. Pek çok kapsamda eğitim programlarından geçtiler. İletişim becerileri, hijyen eğitimleri, meslek eğitim becerileri, kendi hak ve özgürlüklerini koruma becerileri gibi. Ayrıntılı öğretimler yapıldı. Burada çalışan personelden hiçbir farkları olmaksızın işlerine devam ediyorlar” açıklamasında bulundu.

ozel2.jpg

“BİZ ÇOCUKLARA BALIK TUTMAYI ÖĞRETİYORUZ”

Vatandaşların tepkilerinin bakış açısına göre değiştiğini dile getiren Devecioğlu, “Çocuklar herkes gibi 9 saat çalışıyorlar ve asgari ücret alıyorlar. Olumsuz düşünceler de olumlu düşünceler de duyuyoruz. ‘Bu çocuklara yazık değil mi, ben bu çocukların elinden yemek yiyemem, acaba temiz mi, zaten devlet bu çocuklara bakıyor neden bu çocukları çalıştırıyorsunuz’ gibi sorularla karşılaştık. Bizim hiç kimseden bir beklentimiz yok. Burası normal bir işletme. Biz çocuklarımızın çalışanıyız. Biz çocuklara balık vermeyi değil balık tutmayı öğretiyoruz. Çocuklar kimseye muhtaç olmasınlar. Biz bu çocukları istihdam etmesek ailesinin dizinin dibinde yaşayacaklar. Pandemi döneminde çocuklar bizlere aşırı derecede kilo alarak ve depresif vaziyette geldiler. Evde kaldıklarında inanılmaz problemler çıktı. Devletin bakımına muhtaç insan olarak görüp acıdığımız çocuklar, şu anda evlerinin bakımlarıyla görevliler. Çocuklarımız, babasının borcunu kapatan, kendine çeyiz yapan, evlenme hayalini kuran insanlara dönüştü. Ben onlarla gurur duyuyorum” açıklamasında bulundu.

ozel3.jpg

“ELİMİZDEKİ PERSONELİ YETİŞTİRECEK NİTELİKTE YER BULAMIYORUZ”

57 İslam ülkesi içerisinde ilk ve tek model olduklarını bildiren Devecioğlu, “Biz down kafe değiliz, down kafeler çocukların sosyalleşmesi için açılmış işletmeler. Çocukları istihdam eden, sosyal güvenceleri korunan yerler değil. Ama burada başladığı gün itibariyle çocuğumuz işletmenin çalışanı oluyor. Hâlâ ülkemizde tek modeliz. İlk açıldığımızda bununla ilgili ödül aldık. Şehirlerde işletmeler açılıyor ama bunlar atölye çalışması niteliğinde. Biz hizmet sektöründe hâlâ tekiz” dedi. Ülkedeki özel gereksinimli birey istihdam alanlarının azlığından yakınan Devecioğlu, şunları dile getirdi: “Her mahallede, her şehirde bir tane bizim gibi işletmelerin olması gerekiyor. Burada yetiştirilen bireyleri farklı işletmelere yerleştirelim ki buraya yeni gençler alabilelim. Buranın öyle bir sistem üzerinden işlemesi lazım. Ama biz şu an elimizdeki personeli yetiştirecek nitelikte yer bulamıyoruz. Kimse bu insanları kabul etmiyor.”

ozel4.jpg

“YAVAŞ YAVAŞ UMUTLARIMIZI KAYBEDİYORUZ”

“Bizim istediğimiz bu çocukların başardığını topluma göstermekti” diyen Devecioğlu, “Yavaş yavaş umutlarımızı kaybediyoruz. Sebebini görüyorsunuz, burası boş. 2007’den beri ulusal ve yerelde birçok çalışma yaptık. Sonuç sıfır. İnsanlar geliyor, bir fotoğraf çekiniyorlar. Sosyal medyalarında paylaşıyorlar ve gidiyorlar. Engelliler Günü’nde burası insan dolar ama bir gün sonra bomboşuz. Biz kimsenin yardımını istemiyoruz. Sadece gelip görsünler. Burası işletme, burası hayır cemiyeti değil. Buraya gelecek olan işletme olarak gelsin” diyerek sözlerini tamamladı.

(Konya Haber)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.