Özel haber- Konya depreme ne kadar dayanıklı?
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, ‘’Konya fay zonu Maraş’taki gibi değil ama yine de Konya’da deprem potansiyeli var’’ dedi
Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Şükrü Arslan, Konya’da, düz ovalarda zeminin çok iyi olmadığını söyledi. Bu açıdan yapılarda sismik dalgalar olduğunu belirten Başkan Şükrü Arslan, Konya’da binaların yıkılmaya yüz tuttuğunu söyledi.
KONYA’DA SARSICI DEPREM 10 BİN YILDA BİR OLUR
Başkan Arslan, Konya’daki fay zonlarının geçtiği noktaların imar planlarına eklenilmesi gerektiğinin altını çizerek Konya fay zonunun Kahramanmaraş’taki gibi yıkıcı olmadığını kaydetti. Yine de Konya’da deprem potansiyelinin olduğunu dile getiren Arslan, “Konya fay zonunun deprem üretme periyot aralığı daha seyrek ve çok daha geniş aralıkta. Ama bu durum Konya’da deprem olmaz anlamına gelmez. Konya’da; Ecemiş, Tuz Gölü ve Akşehir fay zonu bulunmaktadır. Bu fay zonlar Konya merkeze 150-200 kilometre uzaklıktadır. Bu fay zonlar Konya merkezde de ciddi sarsıntılar meydana getirebilir. Ayrıca bu tür ciddi sarsıntılı depremlerin Konya’da yaşanması 10 bin yılda bir görülebilecek bir durumdur” diye konuştu.
‘’İSTANBUL DEPREMİ KONYA’YI DA SARSACAK’’
Konya’nın yapı stoğunun ortaya çıkarılması gerektiğine değinen Şükrü Arslan, “Binaların zemine uygun olup olmadığına bakılması lazım. El ele vererek yapı stoğu çıkarılmalı. Bu stoğa bakarak, hasarlı olan binaların kentsel dönüşüme uğraması şart. Deprem öldürmez yapı öldürür. Gerekli tedbirleri almamız lazım. Konya için yapılabilecek en doğru adım budur. Ayrıca büyük olasılıkla yaşanacak olan İstanbul depremi de tüm Türkiye’yi etkileyebileceği gibi Konya’yı da sarsacak. Dediğim gibi önlem şart” ifadelerine yer verdi.
Haber: Tuba KAYA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.