Konya Belediyesi'nin logosu, şehirlerin koruyucusu çift başlı kartalın anlamı...

Büyük Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya'nın Büyükşehir Belediyesi ambleminde Selçukluların simgesi olan çift başlı kartal kullanılmıştır. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin amblemi bakın ne anlama geliyor?

Konya  Belediyesi'nin logosu, şehirlerin koruyucusu çift başlı kartalın anlamı...
Yayınlanma:

Çatalhöyük; Neolitik, Erbaba ve Karahöyük; Kalkolitik, Alaeddin Tepesi; Eski Tunç Devri merkezleridir. Tarih devirlerinde Hititler ve Lidyalılar, M.Ö. 6. yüzyılda Persler, M.Ö. 4. yüzyılda Büyük İskender, Selevkoslar, Bergama krallığı, M.Ö. 2. yüzyılda Roma, M.S. 395'te Konya ve çevresine hâkim olmuşlardır.

kartal.jpg
Malazgirt Zaferi'nden önce Konya'ya ilk gelen, Türk akıncıları Selçuklular olmuştur (1069). Büyük Selçuklu Sultanı Alparslan, 1071'de Bizans İmparatoru Romen Diyojen'i Malazgirt'te kesin bir yenilgiye uğratarak, Türklere Anadolu'nun Kapılarını açmıştır. Konya Selçuklu Kutalmışoğlu Sultan Süleymanşah, tarafından fethedilmiştir. Anadolu Selçuklu Devleti'ni 1074' te başkenti İznik olmak üzere kurulmuş ancak 1097'de 1. Haçlı Seferi sırasında İznik kaybedilince başkent, Konya'ya taşınmıştır.


Mezopotamya, Mısır, Anadolu, Kafkasya, İran, Avrupa hatta Amerika ve Uzak Doğu’da kurulmuş eski çağ medeniyetlerinden itibaren birçok devlette çift başlı kartal sembolü, dünyanın en eski öğelerindendir. Büyük Selçuklu Devletine başkentlik yapmış olan Konya'nın büyükşehir belediyesi ambleminde Selçukluların simgesi olan çift başlı kartal kullanılmıştır. Amblem, Konya'nın tarihî kökenini simgelemektedir. Orta Asya'da yaşayan Türkler çift başlı kartalı iki dünya arasındaki köprü ve şehirlerin koruyucusu olarak görmüşler ve yenilmez, fethedilemez gibi anlamlar vermişlerdir.

buyuk-selcuklu-devleti-1.jpg

Kartal, tarih boyunca güç, kudret ve asaletin timsali olarak görülen hayvanlar içerisinde, aslandan sonra ilk sırada gelmektedir. Hemen her toplumda hükümdarla kartal arasında bir ilişki kurulmaktadır. Selçuklu döneminde “Kartalın büyüklüğü, asalet ve temizliği ile hal ve hareketleri, padişahlara benzer. Eskiler demişlerdir ki, et ile beslenen havyaların padişahı kartal, ot ile beslenen hayvanların padişahı at, erimeyen cevherlerin padişahı inci ve eriyen cevherlerin padişahı ise altındır. Kartal bunun için sıradan insanlardan çok, padişahlara özeldir. Çünkü kartalı başka hayvanlardan ayran bir muhteşemliği vardır. Karga da dışarıdan bakıldığında büyük görünür ama kartaldaki muhteşemlik onda bulunmaz” denmektedir.


Konya Büyükşehir Belediyesi Ambleminde çift başlı kartal kullanılmıştır. Şehrin tarihsel kökenine ve Selçuklu izlerine sadık kalınmış, kartal formu siyah beyaz olarak stilize edilmiştir. Kartalın heybetli duruşu, açık kanatlar ve detaylı çizgilerle gösterilmiştir. Kartal’ın gagası ve ayak tırnakları belirli bir şekilde sivri olarak çizilmiştir. Çok fazla detaya girmeden çift başlı kartalın kudreti betimlenmiştir. Amblemdeki siyah renk gücü ve asaleti temsil etmektedir.

Kaynak:AB Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.