KOMEK’te sepet örücülüğüne modern dokunuşlar

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK)'te sepet örücülüğü ve ahşap boyama öğretmeni olan Berivan Buse Arslan, sepet örücülüğü sanatının unutulmaması gerektiğini belirterek, sepet örücülüğünü modernleştirmeye çalıştıklarını söyledi

KOMEK’te sepet örücülüğüne modern dokunuşlar
Yayınlanma:
Güncelleme:

Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları’nın (KOMEK) 16. Geleneksel Altın Dokunuşlar Festivali ‘Türk Dünyası’ temasıyla 26-29 Mayıs tarihleri arasında Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

16. Geleneksel Altın Dokunuşlar Festivali kapsamında KOMEK ile Aile Sanat ve Eğitim Merkezlerinin kursiyerleri ve öğretmenlerinin paha biçilemez değere sahip 2 bin 140 eseri sanatseverlerle buluştu.

sepet1.jpg

Festivalde sepet örücülüğü standıyla yer alan Konya Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (KOMEK)'te sepet örücülüğü ve ahşap boyama öğretmeni olan Berivan Buse Arslan, “Selçuklu ASEM ve Mümine Hatun Aile Sanat ve Eğitim Merkezleri’nde (ASEM) dersler veriyoruz. Sepet örücülüğü, bizim için çok değerli. Geçmişten gelen bir zanaatımız. Geçmişi yaşatmaya çalışıyoruz. Daha önceki senelerde derslerimiz vardı fakat bugünkü kadar rövanşa girememişti. Bu sene sepet örücülüğü çok popüler” dedi.

sepet2.jpg

"DEKORATİF OLARAK HER YERDEYİZ"

Sepetleri yaparken genelde doğal malzemeleri tercih ettiklerini kaydeden Berivan Buse Arslan, rafya ve raftan bambu gibi malzemeler kullandıklarını açıkladı.

sepet3.jpg

Raftanları ham haliyle ve ıslatarak kullandıklarını aktaran Arslan,"Rafyaları kök boyaları ile renklendiriyoruz. Sepetlerin başına ne zaman oturursanız o kadar sürede bitiyor. Biraz da tamamlanması yapan kişinin maharetine kalmış. Bitmesi 10 günde de bitebilir, 2 saatte de. Dekoratif olarak her alanda yer alıyoruz. Sepet örücülüğü dediğimiz zaman insanların aklına sadece sepet geliyor, biz bunu istemiyoruz. Mumluk, şekerlik Afrikan sepetlerimiz bulunuyor. Dekoratif olarak her yerdeyiz aslında. Bunu insanlara da açıklamak istiyoruz. Altın Dokunuşlar Festivali de buna çok yardımcı oldu. Burada insanlar sepet örücülüğünde ne seviyelere gelinebileceğini gördü. 'Ben de yapabilir miyim acaba' diyenler 'evet, bende yapabilirmişim' diyorlar” dedi.

sepet4.jpg

"SEPET ÖRÜCÜLÜĞÜNÜ MODERNLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ"

Stantlarına olan ilgiden memnun kaldıklarını kaydeden Arslan, şunları dile getirdi:

"İnsanların eskiden beri yaptığı sepet örücülüğünü kaybetmek istemiyoruz. Ama bunu modernleştirmeye de çalışıyoruz. Geçmişte sepet yapımında söğüt dalları kullanıldığı için insanlar sepet yapımını burada farklı şekillerde görünce şaşırıyorlar. Bu da bizi mutlu ediyor. Güzel geri dönüşler aldık, standımıza gösterilen rağbetten memnunuz. İnsanlar sepet örücülüğünün ASEM'lerde ders olarak verildiğini bilmiyordu; bu sergide öğrenmiş oldular. Altın Dokunuşlar Sergisi’ni düzenleyen Büyükşehir Belediyemize ve Uğur İbrahim Altay'a çok teşekkür ederim."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.