İnme, felç nedir? Nasıl tedavi edilir?

AB TV olarak mikrofonumuzu fizyoterapist Beyza Kaman’a uzattık. İnme, felç nedir, nasıl tedavi edilir? İşte detaylar…

Yayınlanma:

Fizyoterapist Beyza Kaman, inme ve felcin ne ve neden olduğunu, nasıl tedavi edileceğine dair Anadolu’da Bugün’e özel açıklamalarda bulundu.

Fizyoterapist Beyza Kaman inme ve felci şu şekilde anlattı:
“Günümüzde inme, felç ya da tıbbi adıyla ‘hemipleji’ dediğimiz tabloyla şu aralar çok fazla karşılaşıyoruz. Bunun başlıca sebeplerini sayarsak “sigara, yaş, cinsiyet” vardır. Erkeklerde daha fazla görülüyor. Onun dışında “tansiyon, şeker, damar tıkanıklığı, kolestrol” de yaygın sebepler arasında sayılabilir.

“İNMENİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?”
“Tabii ki belli bir tedavisi var. Öncelikle şu çok önemli; felç geçirdiğimizi anladığımız an hastaneye gittiğimizde ilk 48 saat bunun için çok kritiktir. 48 saatte bir medikal tedavi yapılması gerekiyor. Bu 48 saati hasta atlattıktan sonra hem ilaçla tedaviye devam edecek, hem de bunun dışında kullandığımız fizik tedavi yöntemleri var. Bunlarla devam etmesi gerekiyor. “

“Güzel oranlarda iyileşme sağlıyoruz. Fizik tedaviyle yüzde 90’a kadar iyileşme sağladığımız hastalar var. Tabii bu hastanın beyninde etkileşim oranına bağlı olarak değişiyor. Çok fazla etkileşime sahip hastalarda yine güzel sonuçlar elde ettiğimiz oluyor. Ama yine hastanın medikal durumu bizim için daha önemli.”

‘BEN EGZERSİZİ ÖĞRENDİM, EVDE YAPARIM’ GİBİ DÜŞÜNENLER TEDAVİ ORANINI DÜŞÜRÜYOR”
“Bu tarz hastalarda nörolojik rehabilitasyon uyguluyoruz. Hem egzersiz tedavisi, hem de çeşitli aletlerimiz, modalitelerimiz var. Bunların komplike bir şekilde uygulanması gerekiyor. Aynı zamanda muhakkak bir fizik tedavi hekiminin muayenesinden geçmeli ve egzersizleri fizyoterapistin bizzat kendisinin yapması gerekiyor. ‘Ben egzersizi öğrendim, evde yaparım.’ gibi sözler bu hastalarda tedavi oranını ciddi anlamda düşürüyor.”

“TEDAVİYE NE ZAMAN BAŞLANMALI”
“Hasta eğer vakit kaybetmeden fizik tedaviye başlarsa, yüzde 90’lara kadar iyileşme alıyoruz. Tabii bunun için hastanın tedaviye hemen başlaması gerekiyor. 1-2 yıl sonra veya birkaç ay sonra değil, hemen tedaviye başlaması gerekiyor. Geçirdiği anda gelen çok fazla hasta var. Aksi bir durum değilse, fizik tedaviye 1-2 hafta sonra da başlanabilir.”

“EGZERSİZ PROGRAMINI KİŞİSEL BİR ŞEKİLDE AYARLIYORUZ.”

Erkek ya da kadın egzersizleri olarak ayrılmıyor, hastayı biz bireysel değerlendiriyoruz; kas gücüne, kuvvetine, eklem hareket açıklığına, medikal durumu, sağlığı ve diğer hastalıklarına göre bütün olarak değerlendirip egzersiz programını hastaya kişisel bir şekilde ayarlayıp ilerletiyoruz. Bu egzersiz programı önce yataktan, sonralarında oturma, kalkma, yürüme şeklinde adım adım ilerliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.