Etliekmek nerenin yemeği? Tartışmalara Konya damgasını vurdu"
Konya'nın geleneksel lezzetlerinden biri olan "etliekmek'in" nereye ait olduğu konusunda tartışmalar sürekli gündeme geliyor. Özellikle Sivas ve Konya arasında kime ait olduğu konusunda hararetli tartışmalar yaşanıyor.
Hem tarihi geçmişi hem de coğrafi işaret tescili ile öne çıkan bu lezzet için Konya, “Etliekmeğin asıl sahibi biziz,” derken, Sivas kendi bölgesindeki versiyonu ile kendine ait olduğunu iddia ediyor. Ancak Konya'da, 1200’lü yıllardan bu yana etliekmek olduğu biliniyor Ayrıca 2017 yılında "Konya Etliekmeği" olarak coğrafi işaret tescili de alındı.
ETLİEKMEĞİN KÖKENİ VE TARİHİ
Etliekmek, açılan hamurun üzerine kıyma, soğan, domates ve biber karışımı eklenerek yapılan kenarsız bir pide çeşidi. Orijinal Konya etliekmeği, 70-80 santim uzunluğunda ve 20-25 santim eninde oluyor. Kuzu eti ağırlıklı hazırlanan bu özel lezzet, ince hamurla buluşturularak taş fırınlarda pişiriliyor.
Etliekmeğin Konya’da yapılmaya başlanmasının kökleri 1200’lü yıllara kadar dayanıyor. 1923’te ise, ilk defa kebapçılar çarşısında kayıt altına alınıp, geniş kitlelerce tanınmaya başlandı. Konya, etliekmeğin bilinirliğini artırmak amacıyla 1939 yılından itibaren sadece bu ürünü üreten işletmeler açılmaya başladı. Bu gelenek, 2017’de alınan coğrafi işaret tescili ile resmi olarak da koruma altına alındı. Bu tarihten itibaren “Konya Etliekmeği” adıyla marka haline geldi.
DİĞER YÖRELERİN ETLİEKMEK ÇEŞİTLERİ
Konya haricinde Kastamonu, Mardin ve Sivas gibi illerde de farklı türde etliekmekler yapılmakta. Kastamonu’nun Daday ilçesinde yapılan Daday Etliekmeği, ince hamurun içine kıyma, soğan ve baharat konularak yapılan ve odun ateşinde pişirilen kapalı bir pide çeşidi olarak biliniyor. Bu ürün de Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaret aldı.
Mardin’de ise etliekmek, genellikle kuzu kıymasıyla yapılırken, kavrulmuş kıyma ve malzemeler hamura yerleştirilip ikiye katlanarak etrafı kapatılıyor.
SİVAS'IN ETLİEKMEK TESCİL TALEBİ
Son yıllarda Sivas da, etliekmek yapımında iddialı hale geldi. Sivas etliekmeği, hamura dana eti karıştırılarak yapılmasıyla farklılaşıyor. Bu farklılık, Sivas mutfağının karakteristik özelliklerini de yansıtıyor. Sivas, bu lezzet için Türk Patent ve Marka Kurumu’na coğrafi işaret başvurusunda bulunmuş durumda.
KONYA'NIN İDDİASI: ETLİEKMEK BİZİMDİR
Konya, etliekmeğin tarihsel sürecine ve tescilli konumuna dayanarak bu ürünün asıl sahibinin kendileri olduğunu savunuyor. Özellikle Konya halkı, yüzyıllardır yapılan bu lezzetin başka bir şehre mal edilmesine karşı çıkıyor.
Tarihi köklere ve resmi tescile sahip olan Konya etliekmeği, Türkiye’nin dört bir yanında kendine özgü biçimlerde yapılmaya devam etse de, Konya’nın bu konuda öncü. Tartışmalar süredursun, Konya etliekmeği coğrafi işaretiyle ve zengin tarihiyle etliekmek dendiğinde akla ilk gelen lezzet olmayı sürdürecek gibi görünüyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.