Erkekler de aşılanmalı: HPV virüsü tehdit oluşturuyor

Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özler, Ocak ayının Rahim Ağzı Kanseri farkındalık ayı olarak belirlendiğini belirterek, hastalığın erken teşhisiyle önlenebileceğini vurguladı.

Erkekler de aşılanmalı: HPV virüsü tehdit oluşturuyor
Yayınlanma:

Prof. Dr. Özler, Türkiye’de rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında beşinci sırada ölüm nedeni olduğunu, dünya genelinde ise dördüncü sırada yer aldığını söyledi. Erken tanı ile tedavi edilebilen bu hastalığın, Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı ulusal tarama programları ile önlenebileceğine dikkat çekti. Bakanlık, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınları beş yılda bir Pap Smear testi ile tarıyor. Bu test, rahim ağzındaki hücresel değişiklikleri tespit etmeyi sağlıyor ve kanserin erken evrelerde yakalanmasını mümkün kılıyor.

aw378523-01.jpg

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserinin en önemli nedeni olan HPV virüsüne karşı geliştirilen aşının, bu hastalıkla mücadelede büyük bir koruma sağladığını ifade etti. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9-65 yaş arasındaki kadınlara uygulanabiliyor ve rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruyuculuk sağlıyor. 9-15 yaş arasındaki kız çocuklarına 2 doz, 15 yaş ve üzerindeki kadınlara ise 3 doz aşı yapılması önerilmektedir.

aw378523-03.jpg

ERKEKLER DE AŞILANMALI

Rahim ağzı kanserinin sadece kadınlara özgü olmadığını belirten Prof. Dr. Özler, HPV virüsünün vajina, anal bölge ve erkeklerde penis kanserine de yol açabileceğine dikkat çekti. Hem dünya literatüründe hem de Türkiye’de erkeklere de HPV aşısı uygulanması gerektiği belirtiliyor. Erkeklere de kanserin önlenmesi için 3 doz aşılama önerilmektedir.

RUTİN KONTROLLER HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanseri nedeniyle her yıl dört kadından birinin hayatını kaybettiğini, bu yüzden her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırmasının büyük önem taşıdığını söyledi. İlk cinsel ilişkiden üç yıl sonra, rahim ağzı kanserine yönelik testler yapılmaya başlanmalıdır. 21-65 yaş arasındaki kadınların ise her beş yılda bir HPV testi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini belirten Özler, Pap Smear testi yapılmazsa, her üç yılda bir Pap Smear testi uygulanmasını tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.