Elle sağılmış süt tüketmeyin! Gıda mühendisinden sağlık için altın tavsiyeler
Konya’daki Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karakaya, son dönemde artan gıda zehirlenmeleriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Gıdaların “tarladan sofraya” kadar geçen süreçte birçok riski barındırabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Karakaya, hem üreticilere hem de tüketicilere önemli görevler düştüğünü belirtti. “Ülkemizde sağlık koşullarına ve üretim ortamlarında hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde bu tip riskler karşımıza çıkabiliyor. Su ve gübre yönetmeliğine uygun şekilde yetiştirilen ürünlerin tercih edilmesi çok önemli. Et ürünlerinde ise kombina dışında kesilen hayvanlardan elde edilen etlerde ciddi gıda güvenliği sorunları yaşanabiliyor ” dedi.
“ELLE DEĞİL, MAKİNEYLE SAĞILMIŞ SÜT TÜKETİLMELİ”
Süt ürünleri konusunda da uyarılarda bulunan Karakaya, elle sağılan sütlerin yerine, makineyle sağılmış ve hızla soğutulmuş sütlerin tercih edilmesini önerdi. Bu tür uygulamaların, hem gıda güvenliği hem de halk sağlığı açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi.
TÜKETİCİYE ETİKET OKUMA ÇAĞRISI
Tüketicilerin de bazı temel alışkanlıklar edinmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karakaya, “Etiket okuma alışkanlığını kazandırmamız gerekiyor. Bazen son tüketim tarihi geçmiş ya da sağlıksız ürünler satış noktalarına ulaşabiliyor. Bu noktada tüketicinin bilinçli olması, sağlığını koruması açısından büyük önem taşıyor” diyerek uyarılarda bulundu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.