Elektrik sistemleri güçlendirilsin, depremde şehir karanlıkta kalmasın!

Binalarda elektrik sistemlerinin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Arif Yeşildaş, “Her türlü duruma hazır, dayanıklı ve sürekliliği olan elektrik sistemlerinin tesis edilmesi hayati öneme sahip” dedi.

Elektrik sistemleri güçlendirilsin, depremde şehir karanlıkta kalmasın!
Yayınlanma:

Binalarda elektrik sistemlerinin depreme hazır hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Arif Yeşildaş, “Her türlü duruma hazır, dayanıklı ve sürekliliği olan elektrik sistemlerinin tesis edilmesi hayati öneme sahip” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler, birçok konu gibi elektrik sisteminin güçlendirilmesi konusunu da gündeme getirdi. Binalarda elektrik tesisatlarının büyük önem arz ettiğini belirten Başkan Arif Yeşildaş, “Depremden etkilenen bölgelerde sadece enerji sektörü olarak yaklaşık 2,5 milyar lirası kamuya ve 9 milyar lirası özel sektöre ait olmak üzere toplam 11 milyar liralık hasar oluştuğu tahmin ediliyor. Günümüzde yaşamımızı doğrudan etkileyen su, gaz, iletişim, internet gibi birçok temel ve zaruri hizmet elektrik sistemleri ile çalışmaktadır.” diye konuştu.

arif-yesildas.jpg

“HER ALANDA ENERJİYE İHTİYAÇ VAR”

Depremle birlikte her alanda enerjiye duyulan ihtiyacı acı bir şekilde tekrar tecrübe ettiklerini belirten Arif Yeşildaş şöyle konuştu: “ Elektriğin olmaması veya elektrik kesintileri nedeniyle ulaşım ve iletişimin sağlanamaması, karanlık alanlar ile akşam saatlerinde yeterince aydınlatılma yapılamaması, ekipmanların çalıştırılabilmesi için yeterli elektrik enerjisine ulaşılamaması, elektrik ve elektrikli ekipmanların vazgeçilmezliğini bir kez daha göstermiştir. Elektrik enerjisi enkaz alanlarına müdahale kadar deprem sonrası vatandaşlarımızın ve ekiplerin de ihtiyaç duyduğu bir unsur olmuştur. Elektrik kesintileri tabi ki birçok farklı nedenden kaynaklanmaktadır. Elektrik sistemlerinin kurulumundan kullanıcıya ulaştırılması safhasında ki herhangi bir noktada meydana gelen arıza, iletim araçlarının şebeke direkleri de dahil, hasar görmesi, temassızlık vb. gibi sokak aydınlatmaları, direk ve trafoların arızalanması ya da yetersiz kalması gibi altyapı sorunları nedeniyle az hasarlı ve sağlam binaların elektrik tesisatları da doğrudan etkilenmiştir.”

asd-varze.jpg

“ALT YAPISI GÜÇLÜ BİR SİSTEM KURULMALIDIR”

Yeşildaş, elektrik sistemlerinin deprem ve doğal afetlere karşı dayanıklı hale getirilebilmesi için öncelikle altyapıyı güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti. Yeşildaş sözlerine şöyle devam etti: “ Elektrik sistemimizin herhangi bir noktasında ki olumsuzluğun diğer noktalara etki etmemesini ya da asgari etki etmesini sağlamak için deprem riskinin çok yüksek olduğu bölgelerde zeminin türüne göre farklı derinliklerde altyapıların inşa edilerek altyapı sistemlerinin korunaklı halde tesis edilmesi, alt yapının belirli periyotlarla bakım ve geliştirilme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Ayrıca altyapı sistemlerini depremden korumaya yönelik sismik koruma sistemleri ile entegre edilerek yapılmalıdır. Bu sistemlerin bir test ve devreye alma uygulaması olmadığından sistemlerin hassas ve titiz bir şekilde uygulanması, sistemin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için olmazsa olmaz bir şarttır. Özen ve titizlikle deprem ve afetlere dayanıklı korunaklı tesis edilen alt yapı sistemleri ile birlikte bina tesisatlarında kaliteli malzeme ve kaliteli işçilikle elektrik sistemleri sağlam zeminlere oturtulmuş bina tesisatlarının zarar görmemesi sağlanmış olacaktır.”

sd-5eweu.jpg

“BİNALAR YASALARA UYGUN HALE GETİRİLMELİ”

Dayanıklılığı artırmak için iletim ve dağıtım şebekelerinin çok önemli olduğunu söyleyen Yeşildaş, “ Şebekeleri modern ve akıllı şebekeler haline getirerek gelişmiş otomasyon ve uzaktan algılama sistemleriyle modernizasyonunu sağlayarak sistemin güvenilirliğini artırmak, deprem vb. doğal afetler sonrası kurtarma ekipleri ile iş makinelerinin elektrik enerjisine ulaşımını kolaylaştıracak olup, oluşabilecek diğer riskleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Binaların elektrik tesisatları, pano, jeneratör ve bağlı trafoları son derece titizlikle tesis edilmeli ve yetkili idarelerce sadece elektrikle ilgili yasa ve yönetmeliklerle değil deprem yönetmeliğimiz ile uluslararası ilgili yönetmeliklerden de faydalanılarak inşaatın imalat sürecinin her aşamasın da detaylı denetimlerle tesisatlandırılması gerekiyor. Mevcut binalarımızda mümkün olabilecek en kısa zamanda denetlenerek ilgili yasalara uygun hale getirilmeli, altyapıları güçlendirilmelidir” diyerek sözlerini tamamladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.