Ebeveyniler dikkat! Çocuklarda ishal riski artıyor

Son zamanlarda artan ve hala büyük bir sağlık problemi olan ishal özellikle de beş yaş altı çocuklar için risk oluşturmaya devam ediyor.

Ebeveyniler dikkat! Çocuklarda ishal riski artıyor
Yayınlanma:

Son zamanlarda artan ve hala büyük bir sağlık problemi olan ishal özellikle de beş yaş altı çocuklar için risk oluşturmaya devam ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Güzide Kurt ishale neyin sebep olduğundan ve ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

“ÇOCUKLAR İÇİN BÜYÜK BİR SAĞLIK PROBLEMİ”

Anadolu'da Bugün TV’de bugünkü konuğumuz olan Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Güzide Kurt ishalin hala büyük bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekerek hijyen kuralarına uymanın ishalden korunmak için önemli olduğunu vurguladı.

Güzide Kurt açıklamasında şunları söyledi, “İshal tüm dünyada özelliklede beş yaş altı çocuklarda gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde çocuklar için hala büyük bir sağlık problemi. Hayat kalitelerini etkiliyor sağlıklarını bozuyor o yüzden dikkat etmeliyiz. İshale ne sebep oluyor? Bakteriler, virüsler ve parazitler ishal etkenleridir. İshal dediğimizde mide ve bağırsağın üst kısmındaki mukozanın yani üstündeki hücrelerin enfeksiyonunu anlatıyoruz aslında. İshal olduğunu çocuğumuzun nasıl anlarız? diye sorarsanız. İshal, dışkılama sayısı artıyor, normalden daha fazla dışkılama oluyor, çocuğun dışkıdaki sıvı miktarı artıyor, sürekli bir dışkılama hissi oluyor karın ağrısı bazen kusma ve ishale ateş de eşlik edebiliyor. Özellikle enfeksiyona bağlı ishallerde nasıl bulaşıyor diye sorarsanız? İshal genellikle hasta insanların dışkısıyla temas etmiş sulardan, yüzeylerden, yiyeceklerden bulaşıyor o yüzden her zaman söylediğimiz gibi özellikle genel hijyen kurallarına uymamız ishalden korunmak için çok önemli. İshalde dışkılama sayısı artıyor. Bu şekilde su kaybetmiş oluyor çocuklar özellikle ve çocuklar çok çabuk soluyorlar sıvı miktarı erişkinden daha fazla olduğu için kayıpları tolere etmeleri de daha zor oluyor.

“BUNLAR KIRMIZI BAYRAKLAR!”

Ailelerin nelere dikkat etmeleri lazım? İshallerde eğer çocukta ishal var çok fazla dışkılaması oluyor, ateşi var halsizliği çok fazla uykuya meyilli var çok küçük bebeklerde bıngıldak çökmüş, gözaltı çökmüş, ateşi düşüremiyorsak, idrar miktarı düşmüşse o zaman bunlar kırmızı bayraklar bizim için çok hızlı bir şekilde hekime başvurmanız gerekiyor. İshal özellikle ilk iki günde özellikle de viral enfeksiyonlarda besin desteğiyle sıvısını yerine koyarak az az ama sık aralıklarla su vererek çocuğun toparlanmasını sağlamaya çalışabiliriz ama eğer ishalde iki günden fazla uzun sürme oluyorsa ateşi düşüremiyorsak ağızdan çocuk bir şey alamıyor ve verdiğimizin tamamını kusuyorsa ve idrar miktarı çok azalmışsa hiç beklemeden en yakın hekime başvurmanız gerekiyor.

“SICAK YAZ AYLARINDA ÇOĞALMALARI DAHA HIZLI”

İshalde evde yapabileceğiniz neler var? derseniz az az ama sık sık besliyeceğiz. Verdiğimiz sürekli ishal yapıyor sürekli kusuyor o yüzden sürekli vermeyelim değil saat başı iki yaş altı çocuklarda çocuğu bunaltmadan yarım çay bardağı su vererek ya da yoğurt probiyotikli gıdalar vererek az yağlı haşlanmış et, şeftali, elma gibi mideyi yumuşak tutacak şeyler vererek evde takibini yapabiliriz. Ama ishalde kan varsa ishal miktarı çok fazlaysa bebek hiç beslenemiyorsa evde hiç zaman kaybetmeden hekime başvurmanız lazım. İshalden toparlanırken de çocuklarımızda özellikle bağırsak hücrelerinin üst kısmı döküldüğü için eskisi gibi birden hızlı beslenmeye eskisi gibi çok yesin diye uğraşmayacağız biz erişkinler bile iyileşirken bu süreç yavaş yavaş eski haline gelecektir. Onun için özellikle şekerli gıdalardan mideyi bağırsağı yoran yağlı gıdalardan Uzak tutarak probiyotik yönünden zengin yine yoğurt, bir yaş üstü için kefir, elma gibi gıdaları vererek bağırsakları dinlendirerek ilerlemeniz lazım çünkü bağırsak hücrelerinin et kısımlarının dökülmesiyle emilim bozulduğu için enfeksiyon geçse bile emilim bozulduğundan bağırsakların toparlanması eski kapasitesine dönmesi vakit alacaktır. Bu yüzden çocuklarımıza zaman tanımamız gerekiyor.

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Yemeğe oturmadan önce, yemekten kalkıldığında, lavabo sonrası el yıkamayı mutlaka çocuklarımıza öğretmeliyiz. Kaynağını bilmediğimiz yerlerden yemek yememeliyiz özellikle dışardan bu mevsimde çünkü bakteri virüs ve parazitler için sıcak yaz aylarında ortamda çoğalmaları daha hızlı oluyor. Temizliğine güvendiğimiz yerlerden mümkünse de özellikle bir yaş altı çocuklar için dışardan beslenme yapmamamız lazım sebze ve meyveleri sirkeli suda bekletebiliriz çok iyi yıkamamız lazım bu dönemde verdiğimiz suyun temiz olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Bağırsakları güçlendirmek için probiyotik yani yararlı bakterinin artırmak için gerekli kefir, probiyotik gibi gıdalarla çocukları besleyebiliriz. İshal olduğu dönemde çok lifli bağırsağı yoran gıdalardan uzak tutmamız gerekiyor. Hazır paketli gıdalardan özellikle ishal olduğu dönemde değil genel itibariyle de kendimiz ve çocuklarımız için hayatımıza almazsak böyle bir alışkanlık geliştirmezsek daha uygun olacaktır.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.