Dünyada yeni bir dalga yayılıyor! 50 yılda 3 kat arttı! Konya'da uzman isim açıkladı...

Dünyada yeni bir dalga yayılıyor! 50 yılda 3 kat arttı! Konya'da uzman isimden dikkat çeken açıklamalar...

Dünyada yeni bir dalga yayılıyor! 50 yılda 3 kat arttı! Konya'da uzman isim açıkladı...
Yayınlanma:

AA'dan alınan habere göre: Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmetler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Kamil Alptekin, dünyanın bir göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Alptekin, "Dünyadaki göçler son 50 yılda 3 kat arttı. Uluslararası göçmen sayısı şu an 281 milyona ulaşmış durumda. Bu da dünya nüfusunun yüzde 3,6'sına tekabül etmektedir. Rakamlar da istatistikler de global bir sorun ile karşı kaşıya olduğumuzu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Kan ise yakınını kaybeden, şiddete tanık olan, mülteci durumuna düşen çocuklarda derin kaygı, stres ve travma görüldüğünü aktardı. Kan, insani krizler nedeniyle ebeveynini kaybeden çocuklarda duygu düzenleme bozukluklarının da görüldüğünü belirtti.

Savunmasız çocukların sömürüye açık durumda olduğunu; bu durumun çocuk işçiliğini yaygınlaştırdığını vurgulayan Kan, "Dünyada 306 milyon çocuk işçi çalışıyor. Bunların 73 milyonu tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Tamamı savunmasız. Krizlerden etkilenmenin açtığı durum bu." ifadesini kullandı.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ergün Hasgül de göçe sürüklenen çocukların ailelerinden ayrı kalmaları sonrasında travma yaşadıklarını, bu travmalar nedeniyle bu çocukların yaşam becerilerini kazanma veya kritik öneme sahip gelişimsel dönemlere ulaşma noktasında sorunlar yaşadıklarını anlattı.

Hasgül, ailesinden ayrılan bu çocukların alternatif bakım modellerine ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti.

Dünyada acil koruma, acil koruyucu aile gibi farklı modeller olduğunu aktaran Hasgül, "Bu çocukların sınırdan alındığı andan itibaren bir vasi atanarak aile yanına yerleştirildiğini görebiliyoruz. Ülkemizde de bu yönde çalışmalar olduğunu biliyoruz. En kısa zamanda bizim de ülkemizde bu modeli kullanmaya başlayacağız." sözlerini sarf etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.