Deprem çalıştayı için ilk adım Konya'dan geldi

Karatay Belediyesi ve HUDER Konya Şubesi, deprem çalıştay sempozyumu düzenledi

Deprem çalıştayı için ilk adım Konya'dan geldi
Yayınlanma:

Karatay Belediyesi ve Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Konya Şubesi tarafından ilk kez Konya'da Aziziye Kültür Merkezi'nde düzenlenen deprem çalıştay sempozyumuna; Konya Milletvekili ve TBMM Şehircilik komisyon başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş ve Sivil Toplum Kuruluşları(STK) Konya Platformu Başkanı Adem Ceylan, hukukçular, akademisyenler ve oda temsilcileri katıldı.

"ADETA KIYAMET TATBİKATI VARDI"

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, depremi haber alır almaz, sabahın çok erken saatlerinde belli bölgelerde görevlendirildiklerini belirterek, "Hatay iline Konya olarak görevlendirildik ve erkenden Hatay'a doğru yola çıktık. Antakya'ya nihayet ulaştık. Ama biz Antakya'ya mı ulaştık yoksa hayalet bir şehre mi ulaştık. Elektrik yok, telefonlar çekmiyor, internet kullanamıyorsunuz, herhangi bir iletişim sağlayamıyorsunuz. Hatay'a varınca birçok konteynır gördüm. Bir konteynır Sağlık Bakanlığı'na ait olup yaralılara müdahale ediyordu. Diğer bir konteynır da Milli Savunma Bakanımız, Enerji Bakanımız ve Tarım Bakanımıza aitti. Hatay'a defalarca gittim. Adeta bir kıyamet tatbikatı vardı. Bu bölgelerde 380 tane TOKİ vardı, duvarları dahi çatlamadı. Ben Konya Belediye'mize, Sivil Toplum Kuruluşları'mıza, AFAD'a, hayırseverlere, iş adamlarına, gönüllülere, deprem bölgesinde seferber olan herkese teşekkür etmek istiyorum. Allah bir daha böyle bir deprem felaketi yaşatmasın. Bazıları "Devlet nerede" diyor. Bunu soranlar ya Devlet'in ne olduğunu bilmiyor ya da kötü niyetliler" şeklinde konuştu.

"DEPREMİN İLK GÜNÜNDEN İTİBAREN ORADAYDIK"

Konya Milletvekili ve TBMM Şehircilik Komisyon Başkanı Tahir Akyürek, tarihin en büyük deprem felaketinin yaşandığını vurgulayarak, "Bizde 99 depremi bir milat kabul ediliyor. Ondan sonra birçok mevzuatta değişiklik oldu. Aslında mevzuatlarda Japonya'ya benzer iyileşmeler gerçekleştirildi. Konya Hatay'a görevlendirildi, benim görev yerim Kahramanmaraş oldu. Depremin ilk gününden itibaren Kahramanmaraş'ta çalışmalara gayret gösterdik" ifadelerini kullandı.

"1 MİLYON EKMEK DEPREM BÖLGESİNE GÖNDERİLDİ"

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, "6 Şubat sabahı büyük bir acıyla hep beraber uyandık. Biz de belediye başkanlarımızla birlikte Konya Büyükşehir Belediyesi'nin afet koordinasyon bölgesine intikal ettik. Orada Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Merkezi Belediye Başkanlarımızla orada kısa bir durum değerlendirmesi yaparak hemen arama kurtarma ekiplerimizi seferber ettik. Gıda yardımı, battaniye, ilaç, bebek bezi gibi ihtiyaçları karşılamak için çalıştık. Tabii bölgede acil ihtiyaçlardan birisi de ekmek ve suydu. Beysu deprem bölgesindeki su ihtiyaçlarını karşılamak için seferber oldu ve karatay'daki ekmek fabrikamız tüm üretimlerini durdurup deprem bölgesi için ekmek üretilmesi sağlandı. 1 milyon ekmek deprem bölgesine gönderilmiş oldu. Karatay bölgesinde 4 yılda toplam 140 bin metrekare alanda bin 700 güvenli konut üretme çabasına girmişiz. Karatay'da yüksek katlı binalar yok. Çok şükür. Kentsel dönüşüm çalışmalarına da başladık" diye konuştu.

"SONUNA KADAR SEFERBER OLACAĞIZ"

Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, ülke olarak zor bir sürecin yaşandığını söyleyerek şunları kaydetti, "Çünkü bu zamana kadar böyle bir afeti hiç görmedik. Kahramanmaraş merkezli depremde 10 ilimiz etkilendi. En çok yıkım Maraş ve Antakya'da oldu. Depremden dolayı zarar gören bu güzel şehirlerimizi inşallah el birliğiyle tekrardan ayağa kaldıracağız. Biz de Konya olarak bölgemiz olan Antakya'daki geçici barınma için konteynır kentin kurulumunda görev alıyoruz. Bundan sonra da bize ne görev verilirse yapacağız, başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere diğer belediyelerimizle birlikte şehirlerin yeniden inşasında sonuna kadar yardım edeceğiz, seferber olacağız."

"DEPREM FELAKETİ İBRET ALINMASI GEREKEN BİR OLAY"

Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, her gittikleri deprem bölgesinde hangi ihtiyaçlar varsa ona göre plan şekillendirdiklerini dile getirerek, "Konya'nın deprem bölgesindeki faaliyetlerinden dolayı çok güzel bir Konya imajı oluştu. Bu olumsuz ortamda yaşlı olsun genç olsun, kısacası her kesimde çok güzel bir birliktelik oldu. Bunları yardım toplama merkezlerinde fazlasıyla görmüş oldum. Oraya gittiğimizde gördüğümüz şey yokluktu. Antakya üzerinden hep kıyamet örneği vermiş olduk. Zaten kıyametle ilgili geçen ayetlerde de bu zamanda başımıza gelen deprem felaketinin daha büyüğü geçmiş oluyor. Deprem bölgesinde yaşanan her olay aynı zamanda bizlerin ibret alması gereken bir olaydır" ifadelerine yer verdi.

"İNSANLARIN KAÇTIĞI BİNALARA ADETA DALDILAR"

Deprem bölgesi olan Hatay'dan daha yeni gelen Sivil Toplum Kuruluşları Konya Platformu Başkanı Adem Ceylan şunları söyledi, "Yaşanan bu deprem felaketini Asrın felaketi olarak tanımlasak da bu tanımlama az kalıyor. İnşallah bazı şeyleri unutmayız ve ders alırız. Toplumsal hafızayı iyi tutamıyoruz. Maalesef birçok şeyi unutuyoruz. İnşallah bu sefer unutmayız. İnsanların sadece canının korunduğu bir şehir planı değil ruhunun da şehir planının yapıldığını İnşallah bir gün konuşacağız. Erdemli şehri erdemli insanlar inşa eder. Depremin ilk anından itibaren belediyemiz çok ciddi bir reaksiyon gösterdi. Kurumlarımız deprem bölgesine tabiri caizse akarak ulaştı. İnsanların terk ettiği ve kaçtığı binalara dalarak büyük bir fedakarlık örneği gösterdiler."

img20230311101231.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.