Çoğunuz duymadınız! İşte Konya'da gezilecek mağaralar

Konya'da gezilecek yerler tarihi, dini ve doğal güzellikleriyle herkesi bekliyor.

Çoğunuz duymadınız! İşte Konya'da gezilecek mağaralar
Yayınlanma:

Konya'da gezilecek yerler tarihi, dini ve doğal güzellikleriyle herkesi bekliyor.

İŞTE KONYA'DA GEZİLMESİ GEREKEN MAĞARALAR

TINAZTEPE MAĞARASI

Coğrafi Konum ve UlaşımKonya ilinin Seydişehir ilçesinde bulunan Tınaztepe Mağara’sına Konya-Beyşehir-Seydişehir üzerinden, Mortaş Aliminyum Tesisleri yoluyla ulaşılmaktadır.

ÖzelliklerToplam uzunluğu 1650 metre, derinliği – 65 metre olan mağara Tınaztepe’nin güneybatı yamacında yer almaktadır. Fosil ve aktif olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Fosil bölümüne bahar aylarında girilecek olursa, sayısı beşi bulan göllerin botla geçilmesi gerekecektir. Sonbahar aylarında suların azalması sonucu aynı galeri yürünerek geçilebilir. Beşinci gölden sonra mağarada 30 metrelik bir inişle Büyük Salon’a gelinmektedir. Bu salon gölle sonlanmaktadır. Tınaztepe Mağarası’nın hemen altında Tınaztepe Düden’i yer almaktadır. Toplam uzunluğu 1550 metre ve derinliği -150 metre olan düdene tüm yıl boyunca su girişi olmaktadır. Yaklaşık 20 metrelik dik bir inişle şelalenin yanında mağaraya girilmekte olup, 10 metrelik inişlerle -150 metrede sifonla düden sonlanmaktadır.

SULUİN MAĞARASI

Coğrafi Konum ve Ulaşım
Konya İli, Beyşehir İlçesi’ne bağlı Çamlık Beldesi’nin 500 m. güneybatısında bulunan mağaraya stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri
Körükini Mağarası’ndan çıkan Uzunsu Deresi, 100 m. uzunluktaki Değirmen Vadisi boyunca kayalıklar arasından akarak Değirmenini Mağarası’na girmektedir. Buradan su dev kaya blokları arasından şelaleler yaparak ilerlerken, mağara çok geniş ve yüksek bir galeri halinde devam eder ve 150 m. sonunda Büyük göle ulaşır. Gölle 150 m. daha devam ettikten sonra yaklaşık 30 m. yüksekliği olan büyük bir ağızla yeryüzüne açılmaktadır. Derinliği fazla olan bu göl botla rahatça geçilebilmektedir.

SAKALTITAN MAĞARASI

Coğrafi Konum ve Ulaşım
Konya İli’ne bağlı Seydişehir İlçesi yakınlarındadır. Mağaraya Seydişehir, Süleymaniye Köyü-Mortaş yolu ile ulaşılır.

Özellikleri
Dikey bir mağara olan mağaranın toplam derinliği 303 metredir.

SUSUZ GÜVERCİNLİK MAĞARASI

Coğrafi Konum ve Ulaşım
Susuz Güvercinlik Mağarası, Seydişehir’in 15 km. güneydoğusunda bulunan Susuz Köyü’nün yaklaşık 1 km. güneybatısında yer alır. Ulaşımı Seydişehir-Susuz Köyü Karayolu ile sağlanır.

Özellikleri
Mağara tipi olarak tümüyle yatay gelişmiş sulu bir mağaradır. Yüksekliği 1160 m. , toplam uzunluğu 1351 m. , girişe en derin yeri ise -33 metredir. Susuz Mağarası’nın iki girişi vardır. Ana giriş vadi tabanında yer alır. Blok, moloz ve toprakla tıkanmış çamurlu bir huni şeklindedir, zaman zaman bu ağızdan su girmektedir. İkinci giriş yine aynı vadi içerisinde tabandan 37 m. yukarıda ana girişin yamacındadır.
Susuz Mağarası adının tersine çok sulu bir mağaradır. Tınaz Tepe Düdeni’nden giren sular büyük olasılıkla Susuz Mağarası’na ulaşmakta, mağara içinde akışına devam ederek mağaranın bugünkü giriş ağzından yaklaşık 70-80 m. aşağısında bir çağlayan yapmakta ve 40-50 m. sonra bir sifonla son bulmaktadır. Buradan dalan sular ise Suğla Ovası’na kaynak suları olarak açığa çıkmaktadır. Mağaranın içindeki su, mağaranın sonundaki kaynaktan çıkarak küçük bir dere şeklinde akışını sürdürmekte, çukur yerlerde göllenmektedir.
Mağaranın su aktivitesi oldukça fazladır. Bilhassa bahar aylarında fazlalaşan su Tınaz Tepe Düdeni’nden girerek mağaranın sonunda kaynak olarak çıkmaktadır. Bu su mağarayı takip ederek akışını sürdürmekte ve yüzeye çıkmadan mağaranın girişine yakın bir yerden tekrar batarak yeraltındaki akışına devam ederek Suğla Ovasında kaynak olarak açığa çıkmaktadır.
Susuz Mağarası’nın büyük boyutlarda olması, çok güzel traverten oluşlarının (sarkıt, dikit ve sütun), su ve göllerin bulunması, mağarayı çok güzel ve çekici yapmaktadır.
Susuz Güvercinlik Mağarası, yapılacak düzenlemelerle daha da iyi bir duruma getirilebilir ve mağara turizmi yönünden kullanıma sunulabilir özellikte bir mağaradır

PINARBAŞI MAĞARASI

Coğrafi Konum ve UlaşımBeyşehir Gölü güneyinde bulunan Kızılova Polyesi’nin güneybatı yamacında yer alır. Beyşehir-Derebucak karayolundan ayrılan bir yol, Kızılova Polyesi’nden geçerek Pınarbaşı Köyü’ne varır. Mağara, köyün hemen yakınındadır.

Özellikleri
Kretase kireçtaşlarındaki belirgin bir fay üzerinde gelişmiş yatay bir mağaradır. İçinden büyük bir karstik kaynak çıkan mağarada geçmesi zor sifon ve göller yer alır. Bu nedenle araştırması zor bir mağaradır. Ayrıca damlataş birikimi yönünden son derece zengindir.

BALTAİNİ MAĞARASI

Coğrafi Konum ve Ulaşım
Konya’nın Beyşehir ilçesine bağlı Çamlık beldesi ile Derebucak ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Konya-Beyşehir-Üzümlü-Manavgat yolunun 45. km’sinden ayrılan yolla Çamlık veya Derebucak üzerinden, bu iki yerleşim merkezini bağlayan stabilize karayolu ile ulaşılabilmektedir. Çamlık’a 5 km, Derebucak’a 6 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Özellikler
Toplam uzunluğu 1768 metre, girişe göre en derin noktası -32 metre ve girişe göre en yüksek noktası +6 metre olan mağaranın Düden ve kaynak konumunda iki girişi vardır. Yola yakın olan ağız küçük bir uvalanın sularını çalar ve 2 km güneyde derince yarılmış bir vadinin kenarından, Uzunsu Deresi tarafındaki yamaçtan boşalır. Balatini mağarası, üst üste bulunan iki farklı seviyeden oluşmuştur. Üst katı oluşturan fosil kolun zemini tamamen mağara kili ile kaplıdır ve gelen ziyaretçilerin yapıp bıraktığı heykelciklerle dolu heykel odası ile sonlanmaktadır. Alt kat olan su taşıyan asıl galeride ise suyun az olduğu dönemlerde su içinden yürünerek ilerlenebilmektedir. biri 5 metreden daha derin olmak üzere 3 adet dev Cadıkazanı, geçiş tekniği yada bot kullanılarak geçilebilir. Travertenleri, heykel odası ve dev cadı kazanları mağaranın görülmeye değer güzellikleridir.

KÖRÜKİNİ MAĞARASI

Coğrafi Konum ve Ulaşım
Beyşehir’e bağlı Çamlık Beldesi’nin 500 m. güneybatısında bulunan mağaraya stabilize yolla ulaşılmaktadır.

Özellikleri
Toplam uzunluğu 1250 m. olan Körükini Mağarası’nın içinden Uzunsu Deresi geçmektedir. Mağaradan çıkan su değirmen vadisine daha sonra da Değirmenini Mağarası’na girmektedir. Tamamıyla aktif olan mağarada bot kullanımı hatta büyük kaya blokları arasından şelaleler yapan suyu geçmek ayrıca bir deneyim gerektirmektedir. Mağaraya giriş için yaz ve sonbahar ayları en uygun zamanlarıdır. Bahar ayları aşırı su, sifonlar, şelaleler nedeniyle tehlikeli olabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.