Bu yemek Konyalılara Selçuklulardan geldi: İşte meşhur düğün tiridi

Konya'nın meşhur düğün tiridi, Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen köklü bir geçmişe sahip. Bayat ekmeğin değerlendirilmesiyle yapılan bu lezzetli yemek, düğünlerde özel olarak hazırlanıyor..

Bu yemek Konyalılara Selçuklulardan geldi: İşte meşhur düğün tiridi
Yayınlanma:

Konya'da geleneksel düğün yemekleri hazırlayan Tayyar Sami Atiker'e göre tirit, sadece bir yemek değil, aynı zamanda bir kültürel miras. Atiker, tiridin bayat ekmeğin değerlendirilmesi için yapıldığını ve Selçuklu döneminden beri Konya mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğunu söylüyor.

aw287699-08.jpg

NASIL YAPILIR?

Tiridin, Konya'da düğünlerden bir gün önce yapıldığını ifade eden Atiker, “Bizim burada yaptığımız usulde, Konya düğünlerinden hemen bir gün öncesinde düğün sahibinin yakın misafirlerine yedirmiş olduğu bir konseptte. Biz burada Konya dışından gelen insanlara tattırmaktayız. Burada bir gün önce kurutulmuş tandır ekmeğimizle başlayıp, onu doğrayarak hazırlığımıza başlıyoruz. Bunun içerisinde soğanımız, domatesimiz, biberimiz, maydanozumuzla beraber sebzeyle, daha sonra dana kavurmasından ve tereyağı sos ve yoğurtla oluşturduğumuz bir içerikle Konya düğün tiridini yapmaktayız. Başlangıç itibarıyla kurutulmuş ekmekleri, et suyundan geçirdikten sonra tabağımızla yerleştiriyoruz. Et suyundan sonrasında üzerine sumakladığımız soğanları, sumaklı soğanın üzerine süzme yoğurdumuzu, etrafında kalan boşluklara da sosumuzu ilave ettikten sonra üzerine kavurma etini döküyoruz. En son maydanoz ve domatesleriyle dekor yaptıktan sonrasında kızarmış olan tereyağımızı da son olarak üzerine döküp bu lezzetin tamamıyla oturmuş olmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

aw287699-02.jpg

Konya'da tiridin farklı şekillerde yorumlandığını belirten Atiker, “Tirit, Konya'mızda çeşitli şekillerde yorumlanmakta. Kimi kuşbaşı etinden, kimi köfte etinden, kimi kavurma etinden yapmaktadır. Asıl tirit bayat ekmekten oluşan ve üzerine hangisini seviyorsanız onu tercih ettiğiniz bir menüdür. Yani bir nevi tost gibidir. İçerik ekmeğin arasında ne yapıyorsanız o gidiyorsa, tirit de bayat ekmeğin üzerine ne veriyorsanız odur. Daha yokluk zamanlarında Konya'mızda bu et yokken, patlıcandan, küflü peynirimizden ve sebzeli olarak yapılıyordu. Dana etinden yani kavurma etinden yaptığımızda insanlar daha çok beğeniyor. Bilhassa kavurmada yapmış olduğumuz tiritte memnuniyet daha fazla. Tirit zaten Konya'mızın geleneksel yemeği” diye konuştu.

aw287699-04.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.